20 березня 1639 року в Мазепинцях на хуторі Київщини, неподалік Білої Церкви народився український військовий, політичний і державний діяч Іван Мазепа.

Його батько спочатку був прихильником Богдана Хмельницького, а потім - підтримав гетьмана Виговського і став зачинателем "Руїни".

Як політик він формувався під керівництвом Петра Дорошенка.

Освіта, яку він здобув у Києво-Могилянській колегії, у навчальних закладах Західної Європи, давала можливість йому виконувати важливі дипломатичні доручення, виступати посередником у переговорах із турецьким султаном, польським і московським царями.

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

25 липня 1687 Іван Мазепа одержав гетьманську булаву на Коломацькій раді поблизу Полтави і надалі намагався відродити авторитет гетьманства.

Іван Мазепа був першим українським гетьманом, якому вдалося впевнено тримати гетьманську булаву протягом майже 22 років. Цей період пройшов для України з ознаками економічного розвитку, стабілізації соціальної ситуації, підйому церковно-релігійного життя та культури. Показово, що за роки гетьманування Мазепи в Україні не виникло жодного селянського повстання.

Іван Мазепа серйозно зміцнив міжнародний імідж України, що допомогло врятувати Україну від руйнацій після державного перевороту у Московській державі 1689 року. Незважаючи на заборону міжнародних дипломатичних відносин, зафіксованої у "Коломацьких статтях", угоди між Україною та Московською державою, підписаною під час обрання Мазепи гетьманом, він мав численні зв'язки з монархічними дворами Європи, зокрема, Веттінів у Польщі, Гіраїв в Криму та ін.

Для розвитку культури того часу велике значення мали заходи гетьмана щодо видання творів української літератури, зокрема творів Афанасія Зарудного, Дмитра Туптала, Григорія Двоєслова та багатьох інших.

Мазепа є одним з найвідоміших представників України для європейців і американців. Підтвердженням цього є те, що йому присвячено 186 гравюр, 42 картини, 22 музичні твори, 17 літературних творів.

Пам'ятник Мазепі в Полтаві

Нагадаємо, що вчені розкрили особистість Джека Різника: допомогла закривавлена хустка.

Раніше, портал Знай.uа повідомляв про справжню історію лейтенанта Шмідта.