Жодна людина не може точно сказати, як виглядав Ісус Христос. Він ніколи не позував художникам або скульпторам. В Біблії ніяких подробиць на цей рахунок немає. Тим не менш, протягом століть було створено величезну кількість зображень Ісуса.

Завдяки численним живописним полотнам ми уявляємо собі Сина Божого в образі людини з тонкими рисами обличчя і світлою шкірою, зовнішність якого зовсім не характерна для тієї місцевості, де він народився і виріс.

В образотворчому мистецтві Заходу його образ використовувався частіше за всіх інших. За традицією, це чоловік з довгим волоссям і бородою, довгою тунікою з довгими рукавами (як правило білою) і накидкою (частіше синьою).

Образ Христа став настільки звичним, що навіть його силует легко пізнаваний. Але чи так він виглядав насправді?

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Зовнішній вигляд Христа в Біблії докладно не описаний. Там є тільки згадка про те, що Ісус “виду позбавлений і величчя – ми на нього і не дивилися; не було в його зовнішності такого, що приваблювало б нас”.

Якщо б Ісус виглядав так, як ми його уявляємо, то він помітно відрізнявся б від співгромадян, і Юді не треба було б вказувати на нього тим, хто прийшли за ним в Гетсиманський сад. І так би дізналися.

Апостол Матвій повідомляє: "… Юда, один з дванадцяти прийшов, і з ним багато народу з мечами та киями, від першосвящеників і старійшин народних. А зрадник Його дав їм знак, кажучи: Кого я поцілую, Той і є, візьміть Його… І поцілував Його..."

Насправді знайомий всім образ бере початок у візантійську епоху, починаючи з IV століття. У Візантії головний упор робився на символізм образу Христа, а не на історичні точності.

Прообразом стало зображення імператора на троні, приклад якого можна побачити на мозаїці вівтаря в церкві Санта-Пуденціана в Римі.

Можливо, у нього була борода, як це буває властиво мандрівним мудрецям, але тільки лише з тієї причини, що він не відвідував цирульника.

У цілому неголеність і борода були притаманні філософам і відрізняли їх від всіх інших.

Якими були риси обличчя Христа? Вони були єврейськими. Цілком очевидно, що Христос був євреєм (або іудеєм).

Про це можна прочитати зокрема в посланнях апостола Павла. У Євангелії від Луки йдеться, що під час початку свого служіння йому було 30 років.

Річард Ніїв (Richard Neave) - художник і фахівець з так званої криміналістичної антропології з Манчестерського університету (The University of Manchester in England), грунтуючись на показаннях Матвія, цілком розумно припустив: Ісус все-таки повинен був походити на семітів з Галілеї.

Разом з колегами з Ізраїлю вчений обстежив семітські черепа часів Ісуса. Комп'ютерна томографія допомогла виявити характерні особливості. На їх основі був "сконструйований" усереднений череп, виготовлена його модель в натуральну величину.

Ніїв припустив, що очі Сина Божого швидше були темними, ніж світлими. За єврейською традицією він носив бороду.

На рахунок довжини волосся Ісуса питання досить спірне. Ми звикли до нього - довговолосого. Апостол Павло, який особисто бачив Сина Божого, помічає у "Першому посланні до коринтян":

"Коли чоловік запускає волосся, то безчестя для нього".

Керуючись цими рядками з "Нового Завіту", Ніїв з колегами вирішили, що Ісус був коротковолосий. І кучерявий, як переважна більшість семітів. Навряд чи б він облисів до 33 років.

Підсумок: чоловік з кучерявим темно-каштановими густим волоссям, карими очима, великим носом, з округлим обличчям.

Археологи запевняють, що в I столітті нашої ери семітські чоловіки були низькорослі - не вище 160 сантиметрів в середньому. Важили 50-60 кілограмів. Швидше за все і Ісус мав приблизно такі ж параметри.

До того ж він був міцної статури, засмаглий, обвітрений - що характерно для колишньої - теслярської - професії Рятівника, пов'язаною з роботою на свіжому повітрі.

На початку свого служіння він поодинці вигнав із храму всіх торговців разом з їх вівцями і биками, а також поперевертав столи тих, хто обмінював гроші (Івана 2:14—17). Це міг зробити тільки фізично сильний чоловік.

Тим не менш, багато людей переконані в тому, що Ісус був білою людиною. Ми схильні проектувати на людей власні подання без розуміння історичного контексту. Тому нам простіше прийняти образ Ісуса, який найбільш часто зображувався впродовж багатьох століть.

Нагадаємо, вперше неділя була оголошено вихідним 20 березня 321 року.

Як повідомляв портал "Знай.uа", месія з'явиться на Землю через півроку, щоб захистити людство від вимирання, а планету від руйнувань і Третьої Світової війни.

Також "Знай.uа" писав, жителі мексиканського села неподалік від Акапулько стверджують, що статуя немовляти Ісуса Христа, що розташована в одному з приватних будинків, регулярно плаче кров'ю.