Українці - одна з самих містичних націй у світі, нарівні з ірландцями і скандинавами. Історії про відьом розповідають століттями.

Найсильніші відьми мешкали на Поліссі, в Україні. А Київ здавна вважався столицею слов'янських відьом.

Так згідно з українським фольклором, це жінки, які доять чужих корів, приймають нечисть, вміють перевтілюватись у тварин і літають на побутових предметах - хто в ступі, хто на колоді, а хто на мітлі.

Головною шкідливою властивістю відьми вважалася здатність псувати худобу і забирати у корів молоко, а також насилати засухи.

Популярні новини зараз
Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом
Показати ще

Наприклад, у Карпатах вірили, що відьми можуть наслати град ураганні вітри, повені, пожежі, викрасти небесні світила, викликати посуху та інші лиха. Бо якщо, що не так було, йшли на розборки до місцевої відьми.

При цьому майже в кожному селі завжди жила та, кого вважали відьмою або чаклункою. Її могли зневажати, обходити її будинок, але ніколи не гребували її допомоги.

Справді, саме відьом в деяких селах називали "Солоха". Гоголівська героїня хоча і не дуже симпатична, але зваблива, хитра і лицемірна; начебто і не страшна, але і не беззахисна. Одним словом - чарівна.

А козаки, що брали в дружини відьом, пишалися, що їм вдалося приборкати ту, якій сам піп не указ. Але природно, такий союз був небезпечний і парубок ризикував своїм життям і душею.

В той час, як в Європі практикувалися цілі магічні вчення і діяли закриті ордена, українське відьомство було ближче до простого народного язичництва.

На відміну від середньовічної Європи з жахами інквізиції, в Україні не було масового полювання на відьом.

Так дослідники XIX століття з'ясували, що судових справ, в яких згадується нечиста сила (в основному цивільні позови про заподіяний майновий збиток), було дуже мало.

По відношенню до відьом українці частіше любили влаштувати самосуд, і якщо в селі почала вимирати худоба або поля накривала засуха, в першу чергу з вилами і факелами йшли в будинки тих жінок, які займалися окультними практиками.

Відмінною особливістю українських відьом є очі. У європейських "колег" вони червоні, так як запалені після безсонних ночей. У наших - заворожуюче прекрасні.

До того ж, українська відьма дуже сексуальна навіть в не дуже молодому віці.

Українська відьма веде подвійне життя, тому що їй притаманні як нелюдські, так і людські якості. Вдень вона звичайна жінка, а вночі - відьма.

Нагадаємо, як знаходили відьму на Русі.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у голландському місті Аудерватері знаходиться унікальна споруда - “Відьмині ваги”. Саме за допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму.

Також "Знай.uа" писав, як з'явився загальноприйнятий образ відьми.