На будівлі церкви святої Трійці в Йорку (Англія) з 2018 року розташована райдужна табличка, текс на якій свідчить: у 1834 році тут відбулося перше лесбійське весілля в Європі — Енн Уокер і Анни Лістер, відомої як "Джентльмен Джек". Про це повідомляє WAS.

Пам'ятний знак на церкви в Йорку. Фото: Keith Seabridge / Flickr / CC BY 2.0

Ми розповімо, як 185 років тому закохані дівчата скріпили відносини узами шлюбу.

Про Анну Лістер відомо досить багато. Дівчина народилася в 1791 році в сім'ї військового Джеремі Лістера.

Популярні новини зараз
Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

З раннього дитинства навчалася вдома різним наукам. А в 14 років почала відвідувати школу для дівчаток у Йорку. Там вона зустріла Елізу, в яку закохалася з першого погляду.

Лістер дуже пощастило: тітка переписала на неї маєток Шибден-Хол. Завдяки чому дівчина ніколи не залишалася без грошей. Адже здача в оренду земель приносила великий прибуток.

Таким чином фінансова незалежність від батьків дозволила назавжди закрити питання пошуку нареченого. Лістер жила в своє задоволення: інвестувала в житлову нерухомість, шахти і залізницю. Вона зуміла поєднати при житті 3 своїх захоплення: книги, подорожі і жінок.

Свої враження про інші країни і численних коханок, Лістер записувала у щоденник.

Цікаво, що еротичні моменти Анна зашифровувала кодом з грецьких букв і алгебраїчних символів. Тільки після її смерті родичі розшифрували написане.

Так, в 1821 році вона багато писала про Маріанну Белкомб:

"Вночі гроза з бурею зблизили нас, ми зайнялися коханням, і після цього вона просила не залишати її. Це посилило мої почуття, і ми спали всю ніч в обіймах один одного".

Пізніше Маріанна вийде заміж, природно за чоловіка, чим дуже засмутить Анну, але вони залишаться таємними коханками.

У 1832 році Анна Лістер зустріла Енн Уокер і відразу ж запропонувала переїхати до себе в Шибден-Хол. З того моменту в щоденниках тільки записи про нову кохану:

"Минулої ночі вона обдарувала мене сильним оргазмом. Енн робила це з задоволенням і навіть не думала мені відмовляти".

Також у щоденнику був виявлений і запис 30 березня 1834 року — день вінчання в церкві Святої Трійці.

Однак такий союз не був благословенний священиком, церемонія складалася з обміну клятвами, обручками і спільного причастя. Анна писала, що тепер вони з Енн подружжя в очах бога.

Відомо, що після церемонії дівчата відправилися подорожувати, так сказати в медовий місяць, — об'їздили Західну Європу і Скандинавію, підкорювали вершини Піренеїв і Альп, а в 1838 році вирушили в Російську імперію. Метою поїздки була гора Арарат.

Але в Грузії Анну починає лихоманити від невідомої хвороби. Вона померла 22 вересня 1840 року в Кутаїсі. Тіло Лістер перевезли і поховали в Британії.

Енн Уокер успадкувала всі її активи і жила в Шибден-Хол до самої смерті в 1854 році.

Нагадаємо, військовий лікар Джеймс Баррі насправді був жінкою і народився, тобто народилася з ім'ям Маргарет-Енн.

Як повідомляв портал "Знай.uа", які місця Львова для побачень вибирали закохані понад століття тому.

Також "Знай.uа" писав, не так давно в інтернет потрапила пікантна колекція британських непристойних романів XVIII - XIX століть. В них відверто писали про життя повій, стосунки коханців та інших любовні пригоди англійців.