Ця неймовірна людина на ім'я Дашратха Манджхі народилася в 1934 році в дуже бідній сім'ї недалеко від міста Гая в індійському штаті Біхар.

Селище, де проживав чоловік було розташоване далеко від цивілізації. Щоб дістатися до лікарні або інших життєво важливих об'єктів, люди дерлися на гору і йшли куди їм потрібно дуже небезпечною стежкою.

Неодноразово жителі зверталися до уряду штату Біхар, з проханням побудувати хоч якусь дорогу. Але час минав, а влада нічого робити не збиралася.

Одного разу, дружина Дашратха, Фалгуні Деві сильно захворіла. Жінці була необхідна термінова медична допомога, але щоб дістатися до лікарні, треба було подолати аж 70 кілометрів скелястою місцевістю.

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Природно змучена хворобою жінка не змогла б пройти таку відстань, у підсумку вона померла.

Дашратха не знав, чи зможе він впоратися з цією втратою. А потім вирішив, що потрібно щось змінювати. І робити це доведеться йому самому, якщо уряд глухий до благання народу.

Дашратх пішов до гори. Все що він взяв з собою це інструменти і трохи води. Чоловік збирався пробити тунель, щоб люди більше не дерлися горою, намагаючись дістатися до лікарні або школи.

Односельці до ініціативи Дашратха поставилися з недовірою. Важко було навіть уявити, що всього одна людина може здійснити задумане.

Але він своєю завзятістю довів їм, що виконає те, що обіцяв. Так лише одній людині вдалося зробити те, що уряд не зміг за довгі роки.

День і ніч Дашратх довбав скелю, а місцеві жителі приносили йому їжу і питво, а іноді навіть залишалися з ним і допомагали.

Камінь за каменем, тунель ставав все глибше. Через 22 роки — замріло світло в кінці цього тунелю.

Відомо, що чоловік працював з 1960 року по 1982 рік він зумів пробити прохід, довжина якого склала 100 метрів, ширина 9,1 метрів і висота 7,6 метрів. І зараз, щоб дістатися до найближчого великого населеного пункту люди проходять тільки 1 кілометр, замість колишніх 75!

З тих пір жителі села були невимовно вдячні Дашратху Манджхи. Вони дали йому прізвисько "Людина гори" і ставилися до нього з великою повагою до самої його смерті. Можна сказати, що Дашратх став місцевим божеством.

Чоловік помер у 2007 році, так і не дочекавшись ніякої нагороди та подяки від уряду штату. Єдине, що зробила місцева влада — це оплатила його похорон.

Але прості люди пам'ятають його досі і складають про нього легенди. Вони розповідають, що йому одному, вдалося зрушити гору і найважливіше, що зробив він це не для себе, а для інших.

21 серпня 2015 року в світовий прокат вийшов фільм індійського кінорежисера Кета Мехта - "Манджхи - гірська людина" про життя Дашратха.

Думаємо і нам є чому повчитися у цієї людини. І наступного разу, перш ніж лаяти уряд, згадайте історію Дашратха Манджхі.

Нагадаємо, як 67-річна жінка подолала гірську стежку в 3,5 тисячі кілометрів тричі і стала знаменитістю.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у січні 1979 року на пляжі в передмісті Сіднея з'явилася гарна дівчина в червоному бікіні. Ліліана Гасинська втекла з пароплава, щоб попросити політичного притулку.

Також "Знай.uа" писав, історію останнього дикого індіанця племені Яхи.