Архиєпископ Кентерберійський Томас Кранмер був доктором богослов'я, сприяв проведенню реформації та секуляризації церковного майна.

При Генріху VIII і Едуарду VI Кранмер провів ряд церковних реформ у дусі протестантизму. Видав дві Книги загальних молитов (1549 та 1552 роки), які стали обов'язковими для богослужіння у відповідності з Актами про однаковості.

Він сприяв встановленню королівського верховенства в церковних справах, проведення реформації та описи церковного майна.

Хоча англіканська церква залишалася духовно близькою до католицької церкви, але вона широко користувалася Біблією, яка була перекладена на англійську мову.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Однак, після приходу до влади Марії Тюдор, названої згодом Кривавою, і повного відновлення католицизму Кранмер був звинувачений у державній зраді і поміщений у в'язницю разом з двома іншими єпископами, які його підтримували. Їх засудили до спалення.

Кінцевою метою королеви було відлучення "єретика" від церкви і його страту. З її благословення організували диспут в Оксфорді між Кранмером і католицькими богословами, результат якого був наперед визначений — університетські теологи визнали переможеним архієпископа.

Йому надали 80 днів для апеляції до папи римського, але при цьому чомусь "забули" випустити з в'язниці. Тато, який колись затвердив архієпископський сан Кранмера, тепер його цього сану позбавив.

Католикам дуже хотілося, щоб Кранмер розкаявся і відмовився від своїх переконань. Його примушували до цього - довго тримали в ув'язненні і перед його очима спалили спочатку одного єпископа, який з ним сидів у в'язниці, а через кілька місяців й іншого.

Кранмер попросив пощади, але не відрікся відрікся від своїх переконань.

В ніч перед стратою він склав два варіанти своєї передсмертної промови — католицький і протестантській.

Вже на пласі він вибрав останній варіант. Більш того, він знайшов у собі сили, щоб встромити в вогонь свою праву руку, яка написала численні зречення. Його спалили публічно.

Коли вогонь згас, кати стали ворушити золу. В ній знайшлися незгорілі частини тіла колишнього архієпископа. Вороги Кранмера стали стверджувати, що не згоріло серце єретика - воно, мовляв, було занадто просякнуте вадами.

У Лондоні поблизу Трафальгарській площі стоїть пам'ятник трьом першим англіканським єпископам, які спалені першими у часи правління Марії Тюдор.

Нагадаємо, дослідники виявили в Сербії листи, які були написані геніальним вченим Ніколою Теслою.

Як повідомляв портал "Знай.uа", Микола Коперник – автор геліоцентричної моделі світу, яка вважалася єрессю для його часу, але змінила наше уявлення про весь всесвіт.

Також "Знай.uа" писав, як інквізиція заборонила Коперника.