Оксфордські археологи виявили давньоєгипетський корабель, про який писав у своєму головному творі "батько історії" Геродот в V столітті до нашої ери.

Як повідомляє Mirror, приблизний вік затонулого судна, котрий виявили в затонулому місті Геракліон, 2500 років.

Протягом багатьох років вчені сперечалися про те, чи правий був грецький історик Геродот, який описував незвичайні човна на Нілі після свого відвідування Стародавнього Єгипту.

Підводні археологи виявили давньоєгипетське вантажне судно

Геродот присвятив 23 рядки свого історичного тексту опису будівництво "бариса". І відкриття затонулого корабля показує, наскільки точним був історик.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

"Тільки коли ми виявили уламки, то зрозуміли, що Геродот був правий", — заявив доктор Даміан Робінсон, директор Центру морської археології Оксфордського університету.

Корабель 17 на дні Нілу

Експерт заявляє, що попередні вчені "допустили деякі помилки", намагаючись інтерпретувати текст без археологічних доказів.

"Коли таким чином побудують остов корабля, то поверх кладуть поперечні балки. Ребер зовсім не роблять, а пази законопачивают папірусом", — описує вантажний тип судна легендарний історик.

При розкопках "Корабля 17", як назвали його підводні археологи, був виявлений корпус у формі півмісяця і раніше недокументовані тип конструкції з "дерев'яних цеглин", скріплених мідними болтами.

Знімок виявленого судна

За твердженнями дослідників, збереження виявленого корпусу складає близько 70 %.

За словами Олександра Бєлова, чия книга про затонуле судні "Корабель 17: Баріс з Тоніс-Геракліона", опублікована в цьому місяці, передбачає, що морська архітектура судна настільки близька до опису Геродота, що могла бути зроблена у той же верфі, яку відвідав сам "батько історії".

Нагадаємо, прилад Васко да Гами потрапив в книгу рекордів Гіннеса.

Як повідомляв портал "Знай.uа", британські археологи на місці видобування каменю для будівництва валу Адріана виявили малюнки римських солдатів віком 1800 років.

Також "Знай.uа" писав, археологи з Тулейнского університету знайшли в Перу масове місце поховання XV століття, де зберігаються сотні останків дітей і лам.