У далекому 1403 році, на початку 15 століття, війська короля Генріха IV розбили заколотників Генрі Персі в битві поблизу міста Шрусбері. Однак, перемога далася ціною важкого поранення спадкоємця престолу.

Відомо, що 16-річний Генріх Монмут, принц Уельський, очолював лівий фланг королівської армії. Об этом сообщает WAS.

Лучники повстанців засипали їх стрілами. Солдати гинули один за іншим. Так у запалі бою юний принц повів свій загін на зустріч до стрільців. Він відкрив забрало шолома, щоб віддати наказ, і ворожа стріла влетіла прямо в щоку під лівим оком.

Згідно зі свідченнями Тіто Лівіо Фруловіси, біографа Генріха, принц продовжив атаку з вигуком, що хоче "надихнути воїнів не словом, а ділом".

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Перемога короля була незаперечною, а пораненого принца доставили в найближчий замок Кенілворт.

Рана Генріха була потенційно смертельною: стріла потрапила під кутом в ліву щоку, пробила вилицю і застрягла в кістці задній частині носа у шийних хребців. Якби вістрі поглибилось ще на 3 сантиметри, історія не знала б переможця при Азенкуром, а Шекспір не написав би п'єсу "Генріх V".

Лікарі намагалися витягнути наконечник стріли, але все було марно. Тут варто зазначити, що наконечник намагалися дістати за допомогою зілля і відварів, які тільки погіршували стан принца.

Тоді Генріх IV звернувся за допомогою до Джона Бредмора. Той був досвідченим хірургом, але підробляв виготовленням прикрас і фальшивомонетництвом, через що мав проблеми з законом.

Here's my first attempt at the Bradmore Arrow Extractor, first used in 1403 to save the life of Prince Hal (later Henry...

Geplaatst door Ian Thackray Blacksmith op Dinsdag 5 juni 2018

Лондонський лікар створив унікальні щипці, щоб дістати вістрі. Він назвав їх екстрактором Брэдмора. Це були тонкі кінці, які загальною шириною не перевищували втулку наконечника стріли, і гвинтового механізму, який проходив через центр і дозволяв зафіксувати наконечник перед витяганням.

"Спочатку я зробив маленькі зонди з серцевини бузини, добре висушеної і оберненої чистою тканиною. Ці зонди були просякнуті медом троянди. Після цього я зробив більш великі і довгі зонди і продовжував збільшувати ці зонди до тих пір, поки не отримав бажану ширину і глибину рани", — писав Бредмор у своєму трактаті.

Нарешті хірург ввів щипці під втулку стріли:

"Переміщаючи їх туди-сюди, помалу (за допомогою Господа) я витягнув наконечник. Джентльмени і слуги вищезазначеного принца стояли поруч і всі дякували Господові".

Операція проходила без знеболення. Щоб рана не гноїлася, Бредмор залив її білим вином і закрив просоченими медом тампонами. Через 20 днів принц Генріх почав поправлятися.

Генріх V

Отже, це був той день, коли англійський хірург Джон Бредмор провів одну з перших відомих в історії щелепно-лицьових операцій. Він дістав стрілу з покаліченого обличчя 16-річного принца Уельського. Рана Генріха зажила, але шрам залишився на все життя.

Після цього Бредмор став королівським придворним лікарем. Принц додатково призначив йому пенсію 10 марок на рік.

Нагадаємо, за твердженням істориків найдавніші вірші були написані ще в 23 столітті до нашої ери. Вони були створені жрицею і принцесою Ен-Хеду-ана (En-hedu-ana) і знахідка підтверджена артефактами.

Як повідомляв портал "Знай.uа", з'явилися окуляри досить пізно — в період середньовіччя, коли вправні майстри навчилися виготовляти однорідне прозоре скло високої якості.

Також "Знай.uа" писав, шокуючі факти про вікторіанську хірургію, які позбавлять вас сну.