Якщо до початку 1840-х рр. в США про каліфорнійські землі майже ніхто не чув, то до кінця десятиліття про неї знали і в Європі, і в Азії, і в Південній Америці. З іскри зайнялося полум'я, з золотого піску народився штат Каліфорнія.

Приховані багатства Каліфорнії і сонячне світло нагородили її прізвиськом "Золота держава".

У період між 1848 і 1854 роками в Каліфорнії з'їхалися 300 000 чоловік, сподіваючись, що фортуна їм посміхнеться. Тим не менш, за приголомшуючим блиском були кров, піт і багато клопоту.

Невідомий чоловік, 1851

Імміграція в Каліфорнії перевищила всі можливі межі. За 3 роки населення Каліфорнії зросло у 7 разів. Сан-Франциско з тихого села з 800 жителями за 1 рік перетворився в сорокатисячне місто з двома вбивствами на день.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

На старовинних дагерротипах 1850-х років молоді люди спрямовують свої погляди на камеру. І всіх їх об'єднує одне – бажання здобути золото і розбагатіти.

Люс Лебарт з Канадського інституту фотографії розповідає про людей, які жили у часи золотої лихоманки. Цій темі присвячена ціла виставка і книга, під назвою "Золото і Срібло" – відсилання до шуканим у той час дорогоцінним металам і до йодиду срібла, який використовувався для дагерротипных фотографій.

Після друку фотографії прикрашалися золотом. Леберт зазначає, що разом з поспіхом до Заходу, відбувалася і "поспіх до фотографії", звана дагерротипоманія. Люс Лебарт називає дагерротипи новим видом художнього авантюризму. Знімки надав портал Cameralabs.

Варто відзначити, що на більшості портретів зображені невідомі люди. Леберт підкреслює, що ці зображення демонструють "визначальний момент в історії Північної Америки, а також фотографії".

Ми покажемо кілька кадрів, опублікованих у книзі "Золото і Срібло":

Портрет Чарльза Едварда Мітчелла

Давид Хобі

Невідомі брати

Невідомий золотошукач

Невідомий чоловік

Невідомі молоді люди, які п'ють лікер

Невідомий чоловік

Операція з пошуку золота в Каліфорнії

Невідомий чоловік, 1850

Чарльз Богерт, 1845

Невідомий чоловік, 1850

Невідомі золотошукачі

Нагадаємо, у першій половині XX століття було все куди цікавіше і головне, куди веселіше, ніж у сучасному суспільстві. Такі оригінальні титули сучасним красуням і не снилися.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на ці старовинні знімки майбутніх мам неможливо дивитися без ніжної посмішки.

Також "Знай.uа" писав, з'явилися давно забуті знімки Мерилін Монро.