Під час розкопок в Ємені група археологів знайшла 2000-річну бронзову табличку, на якій викарбувано текст, де згадується храм раніше невідомого божества Аттар Хармана. Про це повідомляє Live Science.

Історичні записи розповідають про ряд королівств, які процвітали в Ємені більш 2000 років тому, деякі з них займалися торгівлею пахощами і прянощами.

За словами вчених, напис виконано сабейською мовою, яка використовувалася з першого тисячоліття до нашої ери до другої половини VI століття нашої ери на території сучасного Йемену.

На жаль саму табличку вчені поки не продемонстрували громадськості.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Централізованого опалення може більше не бути: людей шокували заявою
Показати ще

Написаний сабайською мовою бронзовий напис говорить:

"Іліматах і Хабінат, два слуги Хавліана, запропонували Аттару Шарману, власнику Бани, з табличкою з бронзи, своїх синів і тих, кого він додасть, для їх порятунку"

"Цей бог і його храм були невідомі раніше. Деякі деталі припускають, що цей храм знаходився в безпосередній близькості від Шани (на ньому написано Санана, місто, яке є столицею Ємену)", - сказав учений Крістіан Робін

Як відзначають дослідники, табличка спочатку належала храму Аттар Хармана, розташованому недалеко від Сана, столиці Ємену. Зараз вона знаходиться в розпорядженні аукціонного будинку, розташованого в Колорадо (США).

Також, на думку фахівців, артефакт міг бути вкрадений з Ємену і проданий на чорному ринку.

У січні 2018 року Міжнародна рада музеїв висловив стурбованість, що такі предмети, як кам'яні таблички і металеві пластини, які вивозяться з країни контрабандистами. Однак, за словами представників аукціонного будинку, колишній власник таблички помер між 1970 і 1990 роками.

Нагадаємо, археологи виявили в Мексиці таємничу печеру, у якій знаходилося більше 200 артефактів племені Майя.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені ламають голови у спробах зрозуміти, чому в знайдених на місці старовинної рибальського села в Перу останки людських тіл присутні зайві руки й ноги.

Також "Знай.uа" писав, у Туреччині офіційно відкрили для відвідин туристів найдавніший у світі храмовий комплекс під назвою Гебеклі-Тепе. Він розташований неподалік від села Оренджик, Анатолія.