Як виявилося, для того, щоб знайти стародавній скарб не обов'язково бути археологом. У селищі Челиво, що неподалік від Бенешова (Чехія) 90-річний Мирослав Юрничек знайшов на власній грядці горщик із золотими і срібними монетами XV століття – такий урожай підніс йому город, на якому він довгі роки вирощує цибулю. Про це повідомляє Чеське радіо.

583 золоті і срібні монети пролежали в землі понад півтисячі років.

Тут ріс лук, а коли я його зібрав, то знайшов невелику монету. Зробив крок і раптом бачу ще одну… На наступний день вранці я взяв граблі і почав розгрібати у цьому місці землю. Нічого. Спробував знову і побачив п'ять монет. Тоді я сказав собі: "О, тут щось є!" Потім я продовжував ворушити землю граблями і натрапив на цей скарб.

Чоловік був вражений такою знахідкою. Він точно не чекав, що у свої 90 зможе знайти справжній скарб.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

"Хоча я вже старий чоловік, я був просто у нестямі від щастя!", – описує пан Юрничек свої емоції в той момент.

Вчені, які приїхали оглянути віднайдений горщик з монетами, були дуже раді, тому що могли безпосередньо задокументувати витяг скарбу із землі. На місці знахідки археологи також виявили фрагменти шкіри, текстильної тканини і мотузки.

"Це була неспокійна переломна епоха, і зміст знахідки це підтверджує – вона складається з празьких грошів і дрібної монети, головним чином, пфенігів", – розповідає директор музею Радован Цадер.

Старенький впевнений, що земля таким чином винагородила його за убогий урожай, який був через посуху менше звичайного. І зараз городникові залишається тільки здогадуватися, хто сховав у його землі скарб.

Відомо, що чоловік отримав фінансову винагороду за скарб, переданий державі.

Фахівці вже очистили від землі і вивчили монети, які тепер стали експонатами музею регіону Подбланицко.

Нагадаємо, 41-річна Рейчел Картер випадково знайшла в полі золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти. Допоміг металошукач.

Як повідомляв портал "Знай.uа", неймовірна історія сталася з 37-річною Енн Клапп з англійського графства Дербишир. Жінці залишили у спадок схованку з древнім скарбом.

Також "Знай.uа" писав, дослідники натрапили на багаті сліди римського поселення - монети і прикраси перших століть нашої ери.