Будинок – це те місце, де відбуваються неймовірні події. Саме тут люди переживають найважливіші моменти свого життя. Закохуються, діляться секретами, втрачають, знаходять, вмирають і залишають після себе чарівні спогади, історії, які продовжують жити.

Ми розповімо про 5 будинків старого Подолу, стіни яких зберігають історії своїх мешканців - про життя та кохання.

Будинок Мазепи, музей гетьманства, вул. Спаська, 16б

Зараз в цьому будинку розташовується музей гетьманства, де багато всього цікавого можна дізнатися про українських гетьманів, зокрема про Івана Мазепу. Мало хто знає про останнє трагічне кохання у його житті.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Відомо, що ділянка, де зараз стоїть будинок, з кінця XVII століття належала родині багатих і відомих киян Сичевських, які і побудували тут в XVIII столітті 1-поверховий кам'яний будинок з метровими стінами і глибоким підвалом в стилі українського бароко.

Будинок Нечаєвих, Контрактова пл., 7

Цей невеликий 2 - поверховий будинок був побудований XVIII столітті.

У 1744 році імператриця Єлизавета Петрівна разом зі своїм таємним чоловіком вирушила у подорож Україною, і природно, імператриця побувала в Києві, у самому його серці. Про це повідомляє lenta.ua.

Місто їй дуже сподобалося, і вона вирішила перенести сюди свою літню резиденцію. Завдяки цьому візиту у Києві з'явилися чудові Царський (пізніше Маріїнський) палац і Андріївська церква.

А генерал Вишневський, в подяку за те, що привіз Олексія Розума в Петербург, отримав з рук імператриці бочонок з золотими дукатами. На ці гроші генерал купив садибу в Києві, де в 1760 році побудував спочатку дерев'яний, а через 10 років одноповерховий кам'яний будинок, так звану "кам'яницю", якій вдалося пережити страшну пожежу1811 року.

Свято-Вознесенський Флорівський монастир, вул. Фролівська, 8

Цей жіночий монастир відомий у Києві з XVI століття. Його історія пов'язана з багатьма знаменитими жінками, які прийняли тут постриг та стали черницями.

Наталія Долгорукова, яку можна назвати першою російською жінкою-письменницею, була однією з них. На такий крок жінка зважилася після втрати коханого.

Наталя була однією з найбагатших російських наречених. Рано залишившись сиротою, 14-річна дівчина закохалася у 19-річного Івана Долгорукова - фаворита і одного царюючого в той час юного государя Петра ІІ. Закоханих очікували пишні заручини, весілля і блискуче життя.

Але зла доля розпорядилася інакше… За кілька днів до весілля цар Петро II несподівано помирає, на престол вступає владна Анна Іванівна, яка відразу розправляється з усіма улюбленцями свого попередника.

Дзвіниця церкви Миколи Доброго, вул. Покровська, 6

Тут настоятель храму отець Олександр Глаголєв повінчав Михайла Булгакова з його першою дружиною Тетяною. Чаклунські зелені очі дівчини звели юного гімназиста з розуму.

Батьки з обох сторін були проти юнацької любові і на Різдво 1908 року Тетяну не пустили до Києва, а відправили в Москву до бабусі. Міша вирішив навіть стрілятися, але обійшлося… Після закінчення гімназії Тася приїхала в Київ, батьки змирилися, і 26 квітня 1913 року отець Олександр повінчав закоханих.

Історики припускають, що дерев'яний храм Миколи Доброго стояв тут ще в XI столітті. А побудували кам'яний 1807 році за проектом архітектора Андрія Меленського. Жителі Подолу дуже любили цей храм і називали його церква "Доброго Ніколи".

Однак, більшовики зруйнували її в 1935 році, збереглася лише дзвіниця.

Контрактовий будинок, вул. Межигірська, 1

Після пожежі 1811 року був побудований Контрактовий будинок, де угоди укладались на першому поверсі, а на другому давалися бали та прийоми, виступали театральні трупи, тут бували і Пушкін, і Гоголь, і Оноре де Бальзак.

Провінційний в ту пору Київ отримував ударну дозу адреналіну і блискуче світське життя!

Нагадаємо, 204 роки тому народився Михайло Вербицький, священик УГКЦ, композитор і хоровий диригент, автор мелодії державного ґімну "Ще не вмерла Україна", віртуоз-гітарист.

Як повідомляв портал "Знай.uа", сьогодні мостом Патона в Києві щодня проїжджає близько 100 000 автомобілів. І важко навіть уявити, чи впорався б Київ з його величезними транспортними потоками без цієї переправи.

Також "Знай.uа" писав, про 7 жінок, які сходили з розуму від Тараса Шевченка.