Археологи, що проводили розкопки в Жовкві на Львівщині у Жовківському замку знайшли фундамент фонтану, який заклали у 1688-му, уламки скульптур і підтвердили історичне планування парку, яке в архівах Санкт-Петербурга, в Росії. Про це повідомляє Zaxid.net.

Також вчені з'ясували, що тераси парку були засаджені самшитом. Між терасами знайшли залишки кам'яних сходів і ескедры - напівкруглої ніші біля стіни. Звідти потрапляла вода з фонтану, утворюючи водоспад.

Археолог заповідника Тарас Іванишин зазначив, що розкопки проводили для того, щоб переконатися, що проект був втілений у життя. Дослідження довели, що парк таки існував.

Популярні новини зараз
Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте
Показати ще

Тепер дослідники планують відновити старовинний італійський парк", який був при замку в XVII ст. за часів короля Яна III Собеського.

Зараз фонтан законсервували, парк планують відновити найближчим часом.

В парку, виконаного в стилі Ренесансу буде дві тераси, фонтан і зелені насадження у вигляді геральдики.

Відомо, що сам замок - кріпосного типу. Замок є визначною спорудою епохи відродження на Україні. Палацової розкоші йому надали в часи Яна Собеського, коли замок став однією з резиденцій короля. Парк тягнувся до річки. За нею був фруктовий сад.

Директор заповідника Іван Смолинець розповів, що на основі досліджень та архівних документів готують документацію з реставрації парку. Складається кошторис.

Однак, як зазначили вчені, перш за все в замку реставрують кухонний корпус і закінчують проект іншого парку, призамкового. Ним займаються в міськраді Жовква. На роботи виділили півмільйона гривень. По завершенню, буде розглядатися проектна документація на парк Яна Собеського.

Зазначимо, замок заклав засновник міста Станіслав Жолкевський у 1594 році, будувався до 1606 року. Автором проекту був Павло Щасливий, пізніше замок будували Амброзій Прихильний, Павло Римлянин та Петро Бебер.

В кінці XVII століття замок стає резиденцією Яна ІІІ Собеського, що визначило подальшу прикрасу будівлі. Трофеї, привезені з походів, поповнили художню колекцію, бібліотеки, зібрання зброї.

Нагадаємо, колекціонер показав рідкісні фотографії дивовижних українських пейзажів 19 століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи знайшли колодязь у старовинному замку. На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірні фортеці України, які зберігають безліч таємничих історій.