Сибірські хаскі, які сьогодні користуються особливою популярністю, мають цікаву історію.

Ці дивовижні собаки з голубими очима прославилися на весь світ, коли врятували місто Ном на Алясці від дифтерії, а один з них - пес Балто, був навіть увічнений в бронзі і кінематографі.

Дослідивши ДНК сибірських хаскі, вчені зарахували їх до числа 14-ти найдавніших порід собак, чий генотип найменше відрізняється від дикого вовка.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

Порода, яка нині називається "сибірський хаскі" була виведена в незапам'ятні часи чукчами. Цьому напівкочевому народу потрібна була собака, здатна швидко пересуватися на великі відстані, щоб перевозити вантаж від місць промислового полювання до постійних поселень і назад. Крім швидкості і витривалості, від собак була потрібна дружелюбність до людей, тому що вони перебували безпосередньо в оселях.

У той же час хаскі абсолютно не годяться на роль сторожового пса, тому що при достатньому фізичному навантаженні абсолютно неагресивні, зате ідеально підходять на роль домашнього вихованця, безпечного навіть для найменших дітей.

Швидкість і витривалість сибірських хаскі були помічені жителями Аляски, серед яких були популярні гонки на собачих упряжках. Сибірські хаскі стали масово ввозитися на Аляску на початку 20-го століття. Одним з найвідоміших популяризаторів сибірських хаскі був каюр (погонич собак) Леонард Сеппала, який зі своїми хаскі незмінно перемагав в гонках протягом декількох років поспіль.

У січні 1925 року в маленькому містечку Ном розгорілася епідемія дифтерії. Для боротьби з хворобою терміново знадобилася партія вакцини. До Нома не можна було дістатися ні по воді, оскільки навігаційний сезон був закінчений через замерзання вод, ні по повітрю - бушувала сніжна буря, ні залізницею, бо її просто не було.

Єдиним способом доставити вакцину були собачі упряжки. Тому була споряджена експедиція-естафета, що складалась з 20 погоничів і близько 150 собак. Леонард Сеппала зі своїми загартованими в гонках собаками на чолі з досвідченим псом по кличці Того, прийняв естафету в 300 кілометрах від Нома. Щоб заощадити час, Сеппала прийняв відважне рішення - їхати по крихкому кризі затоки Нортон. 80 кілометрів упряжка йшла в ночі в 40-градусний мороз і сильну бурю. Лід тріщав під нартами і врешті-решт лід навколо них все-таки обламався і вони кілька годин кружляли на крижині у відкритому морі, поки їх не прибило до цілісного льоду.

Пес Того, крім своєї сміливості і витривалості, умів знаходити шлях, передчуваючи небезпеку. Він змушував працювати втомлених і замерзлих собак, вибирав правильний напрямок в темряві, попереджав каюра про ополонки і тріщини. В цілому упряжка Сеппали подолала на шляху до Ному 146 кілометрів - більше за всіх з учасників естафети. Загальний же шлях, що почався до місця естафети з Нома, склав 420 км. Коли вони досягли містечка Головін, то передали естафету наступній упряжці.

Тому вся слава рятівника міста Ном дісталася не Того, а іншому собаці - Балто, який, подолавши останню ділянку шляху, доставив рятівну сироватку в Ном. Погоничем останньої упряжки був Гуннар Каас. Погодні умови під час забігу упряжки Каас погіршилися ще сильніше: температура опуститься до -51 ° C, а пориви вітру досягали швидкості 110 км / ч. Бушувала така сніжна буря, що Каас ледь міг розгледіти руки перед самим обличчям і він вирішив довіритися собаці. Ватажок упряжки Балто виправдав довіру і не збився зі стежки. Місто було врятовано.

Балто став зіркою в США: йому був поставлений пам'ятник, а пізніше про нього зняли кілька мультфільмів.

Леонард Сеппала, що пройшов зі своїм псом Того найважчу ділянку шляху, був дуже засмучений, що слава дісталася не гоночної собаці, яким був Того, а простому їздовому собаці Балто. Втім, історія розставила все по своїх місцях: в даний час гени Того досі проглядаються у багатьох лініях кращих гоночних псів Аляски, а ось гени Балто канули в Лету.

Дивно, але сибірські хаскі збереглися як порода лише за рахунок інтересу американців до цих собак. Навіть своє ім'я ця порода отримала завдяки американцям. Хаскі - спотворене англійське "Ескі", тобто ескімос.

Нагадаємо, інтернет вразило відео найтолерантнішого у світі собаки. Милий хаскі не терпить насильства та лається на свого господаря, коли той жартома б'є дівчинку.

Як повідомляв портал Знай.ua, хаскі-няня показала, як доглядати за дітьми.

Також Знай.ua писав, у мережі з'явилось потішне відео, на якому цуценя хаскі охороняє сон дитини.