17 квітня 1722 цар Петро I ввів в Російській імперії податок на носіння бороди в розмірі 50 рублів на рік.

Борода за кілька останніх років стала одним з наймодніших трендов. Та далеко не для всіх зайва рослинність стає причиною полум'яного захоплення. У Великобританії, наприклад, пропонують ввести податок на бороду. І це не вперше. Історія знає кілька яскравих прикладів, коли чоловіки платили, щоб носити подібного роду прикрасу.

Так, епоха Петра I вважається періодом офіційної боротьби з надмірною рослинність чоловіків. Багатії, які хотіли залишити свою бороду цілої, повинні були щорічно платити в казну податок, сума якого на той час дорівнювала величезному станом. Всіх селян без розбору голили при вході в місто. З них стягувався штраф сумою одна копійка. Факт оплати штрафної санкції доводив карбований жетон з написом "Гроші взяті" і малюнком бороди.


Перші законодавчі заходи проти борід були зроблені царем після його повернення з поїздки в Європу. У серпні 1699 Петро I видав указ "Про носінні німецького сукні, про гоління борід і вусів, про ходінні розкольників в зазначеному для них вбранні", згідно з яким з Нового року носіння борід стало оподатковуваним.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Вводячи цей захід, 26-річний цар вирішив супроводити її гучним ефектом. Він зібрав бояр, зажадав принести ножиці і тут же власноруч обстріг бороди у представників декількох знатних родів, чим глибоко їх шокував.

Збривання бороди йшло врозріз з традиційними православними уявленнями про гідний чоловічий образ. Тому нововведення викликало масові несхвалення і протести. Але зате поповнило казну: з чоловіків, шо носили бороду стягувалася мито.

Боротьба з носінням борід посилила конфронтацію влади з церквою. Старообрядці і зовсім оголосили діяння царя підтвердженням "диявольської суті нової влади".

Петро І вирішував ці проблеми радикально. Коли церква стала зовсім уже явно заважати його реформам, імператор просто перетворив її в держустанову, скасувавши Патріаршество і заснувавши Синод. А на старообрядців була звалена хвиля репресій, яка остаточно загнала їх у найвіддаленіші "ведмежі кути" гігантської країни.

До 1722 році, крім розкольників, бороді залишалися вірні лише дуже побожні і забезпечені люди. На цьому тлі 17 квітня цар ввів єдиний податок, який перетворював носіння бороди в справжню розкіш. 50 рублів, які належало платити за цей привілей щороку, були в ті часи дуже значною сумою.

Після цього указу царя, поголовне носіння борід у російських чоловіків пішло в минуле. Борода остаточно перетворилася в атрибут священства і відсталого селянства.