Коллен де Плансі створив унікальний збірник, який містить у собі інформацію про демонів і духів. Свою роботу він назвав "Інфернальний словник" – всеосяжна за мірками ХІХ століття "антологія" всіх втілень диявола. Автор цієї суперечливої книги пройшов шлях від світського фольклориста-скептика до авторитетного демонолога і ревного католика. Про це повідомляє Сameralabs.

Де Плансі розгортає перед читачами всі таємниці Пекла. Розглядати пишність деяких з цих ілюстрацій цікаво і страшно водночас.

Коллен де Планси

Вперше книга побачила світ у Франції в 1818 році і відразу ж привернула до себе увагу читаючої публіки. Згодом словник неодноразово перевидавався і доповнювався.

Остаточним варіантом інфернальної "енциклопедії" Коллена де Плансі прийнято вважати видання 1863 року, чудово ілюстроване французьким художником Луї Бретоном.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Саме ця версія здобула славу авторитетного орієнтиру в демонологічних студіях, вживаються адептами окультизму і любителями гострих відчуттів. Книга має і суто культурологічну цінність.

На думку бібліографа Еда Саймона, в основі "Інфернального словника" Коллена де Плансі, доступного на сайті Інтернет-Архіву, лежить суперечливий синтез Просвітництва і окультизму.

Описуючи всіляких мешканців пекла, демонології дає уявлення про зовнішній вигляд, у сфері "діяльності" і специфіці "магічної сили" кожного персонажа.

Пропонуємо подивитися, як де Плансі представляв служителів пекельної імперії Люцифера:

Астарот

Деякі маги говорять, що він панує на Сході і протегує впливовим вельможам. Викликати його потрібно по середах... Його вважають головним скарбником Пекла.

Коллен де Плансі і диявол

Ілюстрація із словника де Плансі

Адраммелех

В Старому Завіті цей демон згадується як Сепарваїмське божество, в жертву яким приносилися немовлята.

Адмусцій – великий герцог Пекла

Амон – жахливий пекельний звір з совиною головою, круглими чорними очима, великий і могутній маркіз пекельної імперії

Ефіальт

Це свого роду "інкуб, який душить сон".

Евріном

Це – демон Пекла, що харчується падаллю.

Бельфегор – демон відкриттів і винаходів

Асмодей – древній змій, який звабив Єву

Бегемот – демон плотських бажань

Баєль – перший король пекла

Бельзевут або Вельзевул

Довірений радник Люцифера, чиє ім'я фігурує в монастирських записах екзорцистів.

Нагадаємо, як визначали відьму на Русі. Всі сходилися на думці, що у них є маленький хвостик, не видимий обивателям.

Як повідомляв портал "Знай.uа", у другій половині XIX століття відбувалися страшні речі. Малюки стали головним товаром для диявольською вбивці.

Також "Знай.uа" писав, в голландському місті Аудерватері знаходиться унікальна споруда - Відьмині ваги. Саме за допомогою цього пристосування у 17 столітті визначали справжню відьму.