Для багатьох Нотр-Дам - це не тільки місце релігійного поклоніння, як сказав французький письменник Бернар-Анрі Леві. Це символ культури, архітектури та історії.

Не так давно на просторах інтернету з'явилися старовинні знімки собору Паризької Богоматері. Оригінальні фотографії зберігаються у польському цифровому архіві.

Відомо, що кадри датовані 1906 роком. На них можна розгледіти галерею демонів та інших дивних мешканців собору.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками
Показати ще

Частина скульптур-демонів виконана у вигляді горгулій — водостічних труб у вигляді химерних істот. Вони створені в XIII столітті.

Були характерним елементом романської і готичної архітектури, зразком народного фольклору і мали символічне значення.

Собор був закладений у 1163 році на місці більш скромного за розмірами романського храму і був покликаний свідчити про французьку столицю, як про один із центрів західного християнства.

Будівництво тривало аж до 14 століття.

Химери встановлені біля основи веж собору — фантастичні, гротескні, потворні істоти з тілом мавпи та крилами кажанів, цапиними рогами, зміїними головами та іншими звіриними частинами тіла.

Вони уособлюють людські гріхи і сили зла.

Скульптури додали до основи вежі в XIX столітті, щоб відтворити фантастичну і загадкову атмосферу середньовіччя.

Виконали їх 15 скульпторів під керівництвом Жоффруа Дешоме.

Таким чином хотіли довести, що собор Паризької Богоматері — це не музей і не застиглий пам'ятник минулого, а живий храм, який розвивається і доповнюється новим декором.

Становлення собору як одного з символів романтизму пов'язане з романом Собор Паризької Богоматері " Віктора Гюго, в якому письменник робить храм головним героєм, привертаючи увагу до його занедбаного стану і створює легенду.

Після Гюго навколо собору сформувався містичний образ, міцний зв'язок з генієм французького народу.

"Собор здається вічним, однак мало яка будівля пережила стільки змін протягом історії", - пише історик Жак Ле Гофф у книзі Герої і чудеса Середньовіччя.

Нагадаємо, французький архітектор Жан-Мішель Вільмотт назвав сумму, яку доведеться витратити на реконструкцію Нотр-Даму.

Як повідомляв портал "Знай.uа", рятувальники назвали причину пожежі у соборі Паризької Богоматері.

Також "Знай.uа" писав, знайдена альтернативна Біблія, яка спростовує все, у що ми вірили.