Ще задовго до Інків в центральних Андах на території сучасного Перу, з 500 до 1100 роки нашої ери, існувала дивовижна держава Уарі. У цивілізації існували свої традиції і закони, які виражалися в відповідних регулярних ритуалах, які допомагали підтримувати стабільність в суспільстві. Археологи припускають, що в основі цих ритуалів був місцевий пивний напій - так звана чіча.

Чіча – став традиційним для Південної і Центральної Америки слабоалкогольним напоєм, що отримується методом бродіння браги із зерна, коренеплодів або фруктів без перегонки. Одним з найпопулярніших інгредієнтів вважається маїс, така бражка називається chicha de jora.

У часи Уарі напій готували в місті Сьерро Баул - південному адміністративному центрі держави. До речі, факт того, що столицею пивоваріння був саме Сьєрра Баул, підтвердили 20 років тому, коли знайшли там останки пивоварного виробництва, що включав, власну, пивоварню, складські приміщення і таверни за сусідством.

Оскільки чіча могла зберігатися не більше тижня, влаштовувалися спеціальні фестивалі, на які приїжджали представники місцевих еліт з всіх регіонів держави.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Вони разом пили чічу з високих керамічних посудин. Такі фестивалі були вкрай важливі для підтримання політичної стабільності.

Так, нещодавно дослідники вирішили відтворити найдавніший напій. Щоб з'ясувати точний склад напою вчені дослідили кілька десятків знайдених в Сьєрра Баул черепків, що залишилися від пивних посудин.

Так порівнюючи дані з відомим археологічним матеріалом з інших місць держави Уарі, вчені могли сказати, звідки взялася глина і з чого було зроблено пиво.

У результаті вдалося з'ясувати, що глину для посудин брали з джерела, який перебував у долині зовсім недалеко від Серра Баул - не треба було привозити здалеку, і місцеві гончарі завжди мали її достатньою кількістю.

А хімічні речовини, знайдені на залишках посудин, вказали, що пиво було зроблено з рослини шинус м'який або перуанський перець - він посухостійкий, і це дозволяло варити пиво навіть у ті часи, коли інші його можливі інгредієнти, такі як кукурудза, могли постраждати від посухи.

Після вчені зварили кілька сортів чічі давньою технологією. Перуанці поділилися тонкощами процесу: кукурудзу треба проростити, подрібнити і прокип'ятити, насіння перуанського перцю просіяти і занурити в гарячу воду, потім п'ять днів відстоювати рідину в глиняних судинах.

Як уклали дослідники, місцеве виробництво було досить стабільним - у пивоварів було досить компонентів для пива і глини для ємностей, так що постачання регіонів імперії Уарі цим напоєм було безперебійним, і забезпечувало сталість ритуалів і стабільність всієї держави.

Сьогодні традиційний південноамериканський алкоголь можна спробувати практично у будь-якому місті Болівії, Перу, Еквадору, Колумбії та Коста-Ріки. Його подають в так званих "чичеріях" — обгороджених куточках дворика або житлового приміщення.

Цікавий факт: чиказька пивоварня Off Color Brewing, партнер Філдовського музею природньої історії, який брав участь у дослідженні, випустила спеціальний сорт пива.

Як запевняють виробники, його рецепт натхненний традиціями пивоваріння Уарі - це настояний на перуанському перці рожевий ель під назвою Wari Ale, його за бажанням можна знайти в магазинах та барах Чикаго.

Нагадаємо, як дівчина із стародавнього індіанського племені стала моделью.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені вперше в історії розшифрували написи, виявлені в печерах черокі.

Також "Знай.uа" писав, як виглядали справжні індіанці.