Вчені вивчили останки 24 осіб, які були знайдені в 5 мегалітичних могилах і Швеції, Шотландії та Ірландії. Поховання були зроблені в період між 3800 і 2600 роками до нашої ери.

Дослідники виділили ДНК з зубів і кісток, прослідковували і проаналізували геноми людей. Потім вони порівняли дані з генетичними варіаціями останків людей кам'яного століття, знайдених в інших регіонах Європи.

Мегалитическая гробниця на півночі Ірландії

Вдалося з'ясувати, що між людьми, похованими в мегалітах, простежуються родинні зв'язки. У багатьох випадках цей зв'язок десяти поколінь. Мова йде про спорідненість першого і другого ступеня (брати і сестри, батьки і діти, бабусі і дідусі з онуками). Це говорить про те, що мегалітичні склепи виконували роль сімейних гробниць жителів північно-західної Європи.

Також виявилося, що люди, поховані в могильниках, пов'язані з неолітичними фермерами тих самиї частин Європи, а також з деякими мешканцями Піренейського півострова. В рази менше зв'язків виявлено між ними та мешканцями центральної Європи.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

Велика частина знайдених останків у мегалітичних гробницях на Британських належала чоловікам.

Мегаліти

Генетичні дані також вказали на близькі родинні зв'язки людей, які були поховані в різних мегалітах. Зв'язок батьки-діти виявлена між людьми з гробниць, які розташовані в 2 кілометрах одна від одної на півночі Ірландії.

Маттіас Якобссон, провідний автор роботи з Уппсальського університету, вважає, що родинні зв'язки, генетичні відмінності і чисельна перевага чоловіків серед похованих в мегалитах людей, говорять про те, що вони належать до патрилінійного сегменту неолітичної фермерської спільноти. Це доводить, що саме ці люди невипадково покоїлися у таких гробницях.

Мегаліт на шведському острові Готланд

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені вияснили, звідки взявся Стоунхендж

Також "Знай.uа" писал про те, що вчені знайшли зв'язок між прибульцями и Стоунхенджем

Нагадаємо, що українські археологи показали неймовірний предмет з минулого, яким користувалися 2,5 тисячі років тому