Уари (Вари) – індіанська культура доінкского періоду, яка існувала в Центральних Андах на центральному і південному узбережжі сучасного Перу приблизно в 500 – 1000 роках нашої ери. Це перша доколумбова імперія на території Південної Америки, створена індіанцями. Вона простягалася від Аякучо до Центрального нагір'я Анд.

Культура Уари

Протягом 5 століть прості люди і еліта разом збиралися на ритуальні свята. На цих заходах головним напоєм був легкий, з кислинкою, алкогольний напій під назвою chichi de mole. Він віддалено нагадує хмільне пиво.

Чичу готували на пивоварні в Серро-Баул в Андах. Серро-Баул був південним адміністративним центром імперії Уари в регіоні Мокегуа, він межував з землями держави-суперника Тіуанако. Пивоварня займала приблизно 500 квадратних метрів. Вона мала спеціальні відсіки для виготовлення сусла, варіння чічі, бродіння і зберігання готового напою.

Приготування напою

Популярні новини зараз
Пенсії пропонують підняти на 60%: щоб більше не перебиватися копійками Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

На думку археологів, напій не експортувався. А глина, яку застосовували для виготовлення ритуальних судин, знаходилась в декількох годинах ходьби від пивоварні. Вчені з'ясували, що в кращі часи в Серро-Баул збиралося понад 200 осіб. Напій розливали у 90-сантиметрові керамічні судини, які були прикрашені геометричними символами землі, дощу і води, а також ликами богів.

Фахівці проаналізували осад і виявили, що у племені було кілька рецептів чічі. Найчастіше напій варили з кукурудзи, але іноді – з фруктів або суниці. Одним з інгредієнтів служили ягоди перуанського перцю.

Ритуальний посуд

Патрік Вільямс з Музею природної історії імені Філда повідомив:

"Ми не знаємо, що стало причиною краху імперії. Але нам відомо, що уари дотла спалили свою пивоварню приблизно в 1050 році нашої ери, а також розбили судини і покинули місце, щоб ніколи не повертатися. У цей же період були закинуті і інші поселення уари. Деякі археологи припускають, що падіння імперії викликало вторгненням тіуанако або сильні посухи".

Ритуальний посуд

Нагадаємо, у стародавньому місті Помпеї команда археологів виявила при розкопках святилище, або ларарий, якому 2000 років.

"Знай.uа" розповідав про скарби цивілізації Тіуанако. На дні озера виявили храм верховного божества.

"Знай.uа" писав: у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри.