На нашій планеті є не так багато місць, історія яких була б настільки ж яскравою, давньою і насиченою, як історія Единбурзького замку. Тільки уявіть собі, цей палац розташований на вершині скелі вулканічного походження Касл-Рок, яка була утворена ще 350 мільйонів років тому.

До того часу, коли замок вперше був офіційно згаданий в історичній літературі, його назва та сама скеля вже були оповиті міфами та легендами. За свою історію будівля часто піддавалася облозі – на нього нападали і в нього вторгалися в два десятки разів частіше, ніж будь-який інший замок в світі.

Перша міфічна історія пов'язана зі сторінками середньовічної валлійської епічної поеми Gododdin. Згідно цієї цінної літератури, фортеця під назвою "Замок Дів" служила святилищем для дев'яти красунь, однією з яких була могутня чародійка Моргана ле Фей, віддана захисниця короля Артура.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати РФ може відкласти наступ через несподівані обставини Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

А під Королівською Милею – вулицями, які з'єднують Единбурзький замок з Холірудським палацом в Единбурзі, виявлена ціла мережа підземних тунелів. Навколо цих давніх ходів у народі ходить чимало чуток, легенд і моторошних історій.

Так одна з легенд Единбурзького замку оповідає про примару хлопчика-волинщика.

Це сталося в одну серпневу ніч кілька століть тому. Рудоволосий хлопчина в поношених черевиках і картатому кілті, що дістався йому у спадок від батька, і з волинкою, перев'язаною навколо його худого тіла, за дорученням дорослих відправився вниз таємним тунелем замку, щоб подивитися, куди він веде.

Підлітку веліли увійти в тунель у верхній частині Королівської Милі і йти, поки підземний коридор не закінчиться. Опинившись глибоко під землею, він повинен був йти і грати мелодію, щоб знадвору було чути, де він знаходиться.

Дорослі чекали, що хлопець вийде з іншого боку замку, а його просування відзначатимуть люди зовні, орієнтуючись на звуки волинки. Але все пішло не за планом.

Хлопчик спустився в тунель, і через якийсь час заграла музика. Однак на півдорозі вздовж Королівської Милі волинка раптом замовкла і запанувала гробова тиша. Хлопчик безслідно зник, і ніхто не знав, куди і чому. При чому, після пропажі, ніхто так і не зважився пройти весь тунель.

Існує ще одна легенда цього замку також пов'язана з волинкою.

Так люди, що знаходилися в покоях замку, не раз чули звуки цього інструменту, які ніби виходили з нізвідки.

За твердженням місцевих жителів, вони часто чують примарні звуки волинки, коли йдуть по Королівській Милі. Місцева легенда свідчить, що це плаче пісня загубленої душі, чий привид, вічно блукає тунелями під містом, продовжує грати на волинці в пошуках виходу.

Нагадаємо, колекціонер показав рідкісні фотографії дивовижних українських пейзажів 19 століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", українські археологи знайшли колодязь у старовинному замку. На території замку був організований музей. У сучасній експозиції представлено декілька виставок.

Також "Знай.uа" писав, про неймовірні фортеці України, які зберігають безліч таємничих історій.