Цінну знахідку розкопали чотири шукачі скарбів за допомогою металодетекторів в історичному центрі Англії Бакінгемширі. З-під землі вдалося дістати скарб – монети, як золоті, так і срібні. Всі вони відносяться до XIV століття і оцінюються фахівцями у $195 тисяч. Про це повідомляє Daily Mail.

Після знахідки кількох срібних монет Ендрю Вінтер, брати Тобіас і Матеуш Новаки, а також їхній товариш Даріуш Фіалковський розширили район пошуку і виявили в цілому 550 монет.

Шукачам скарбів довелося провести чотири ночі у наметі, щоб не допустити розкрадання знайдених ними монет.

Популярні новини зараз
"Більше не платимо...": українці повелися на жорсткий обман щодо доставки газу Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку
Показати ще

За словами прибиральника з лікарні міста Ньюкасл Матеуша Новака, "знахідка була просто нереальною, свого роду дивом для нас усіх". "Нам дуже пощастило. Це були найкращі вихідні у моєму житті, буду їх пам'ятати все життя", — сказав газеті і його брат Тобіас, пекар з того ж міста.

Наголошується, що серед знайдених нумізматичних раритетів, 12 великих золотих монет часів "Чорної смерті" — періоду, коли в Англії лютувала бубонна чума, 1348-1349 роки, вона знищила, за різними оцінками, до половини населення країни.

Експерти вважають, що велика частина монет з виявленого скарбу була викарбувана в період з 1272 за 1327 рік, в період правління англійських королів Едуарда I Довгоногого, 1239-1307, і Едуарда II, 1284-1327, з династії Плантагенетів.

Як припускають дослідники, Хамблденский скарб, за назвою села Хамблден, поблизу якого він був знайдений, був заритий багатою людиною більше шести століть назад.

Запис про село Хамблден, за відомостями газети, міститься в "Книзі Судного Дня", Domesday Book, першого в середньовічній Європі загального поземельного перепису, проведеного в Англії в 1085-1086 роках за наказом Вільгельма I Завойовника, 1027/1028 — 1087.

Зараз скарб зберігається в музеї в очікуванні його офіційної оцінки. Потім монети будуть виставлені на торги, а виручені гроші будуть розділені.

Зазначимо, що за англійським законом вартість скарбу буде розділена навпіл між власником землі, на якій був знайдений скарб і всіма скарбошукачами.

Нагадаємо, в Ізраїлі чотирьом старшокласникам із селища Іфат, під час тренування в долині Ізреел, вдалося знайти унікальну золоту монету, яку археологам ні разу не пощастило відшукати.

Як повідомляв портал "Знай.uа", 90-річному старому город підніс неймовірний урожай – середньовічний скарб.

Також "Знай.uа" писав, 41-річна Рейчел Картер випадково знайшла в полі золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти. Допоміг металошукач.