Вченим з Болонського університету, розташованого в Італії, вдалося розшифрувати таємничий текст, який було нещодавно виявлено. Він присвячений асирійському цареві Саргону II, який правив у 722-705 роках до нашої ери. Напис, яка досить погано зберігся, датується 713 роком. Він описує завоювання правителем міста під назвою Каркемиш. У тексті також розповідається про його плани щодо створення нової столиці.

Каркемиш

Дослідники виявили клинопис в ході археологічної експедиції на руїни Каркемишу у 2015 році на фрагментах трьох глиняних циліндрів. Місто знаходиться на річці Євфрат, на кордоні Туреччини та Сирії. Вчені розшифрували 38 неповних рядків аккадського тексту. Їм вдалося з'ясувати, що він розповідає про зраду хетського царя Пирисі в Каркемиші. Саме після цієї події у місто вторгся Саргон. Він вигнав правителя і забрав його собі військо.

Каркемиш

Фахівці з'ясували, що Саргон збудував сади і відновив іригаційну систему міста. Це вказувало на його наміри зробити Каркемиш новою столицею Ассирії. Але план провалився – правитель загинув під час походу на Табал. Ні один з приймачів не цікавився містом. Це стало причиною його занепаду. В кінці ХVII століття Каркемиш був зруйнований вавилонянами. Таким чином, місто просто зникло, так і не ставши столицею.

Популярні новини зараз
З 1 квітня почнете отримувати від 3 520 до 8 тисяч гривень: чиї виплати стали більшими Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені вияснили, звідки взявся Стоунхендж.

Також "Знай.uа" писал про те, що вчені знайшли зв'язок між прибульцями и Стоунхенджем.

Нагадаємо, що українські археологи показали неймовірний предмет з минулого, яким користувалися 2,5 тисячі років тому.

Нагадаємо, у стародавньому місті Помпеї команда археологів виявила при розкопках святилище, або ларарий, якому 2000 років.

"Знай.uа" розповідав про скарби цивілізації Тіуанако. На дні озера виявили храм верховного божества.

"Знай.uа" писав: у гробниці імператора знайшли втрачені правила найдавнішої гри.