Ім'я грузинського художника Ніко Піросмані стало відомим не лише завдяки його картинам, але і через нерозділене кохання до французької акторки Маргарити де Севр, через яку власне і розорився художник. Неймовірна історія кохання стала темою відомої пісні оспівала Алли Пугачової "Мільйон червоних троянд".
Ніко Пиросманишвили народився в 1862 році, він був четвертою дитиною в сім'ї. Родина не була багатою і живопису майбутній художник самотужки навчався у мандрівних художників.

Однак Ніко рано осиротів, після чого він живе у заможній родині куди його віддали на служіння. Життя у "поважних панів" для Ніко було досить безхмарне - його ростили як рідного сина, потурали захопленню живописом, але як професію живопис не розглядався.
У 28 років художник спробував отримати "справжню" професію - влаштувався кондуктором на залізну дорогу, звідки через 4 роки Ніко звільнився. На вихідну допомогу і позичені у друзів гроші Ніко відкрив молочну крамницю. Справи пішли, він роздав борги і навіть став отримувати прибуток.

У 1905 році в місто на гастролі приїхала французька актриса, танцівниця, співачка-шансоньє 20-річна Маргарита де Севр.
Художник побачив актрису на афіші і закохався до нестями.
У свій день народження, Ніко продав свою крамницю, а на виручені гроші скупив всі квіти в місті. Дев'ять возів з квітами були відправлені до дому актриси.

За легендою, Маргарита побачила море квітів, вийшла до художника і поцілувала його. Історики ж стверджують, що художник і актриса так ніколи і не зустрілися. Відправивши їй квіти, Ніко пішов гуляти з друзями.
Актриса прислала Ніко запрошення, але коли художник прийшов, її вже не було в місті, за чутками, Маргарита поїхала з багатим шанувальником і більше ніколи не поверталася до Грузії.
Ніко Піросмані помер в 1918 році, в злиднях, всіма забутий і покинутий, похований як безрідний і місце його спочинку досі невідомо, але його живопис виявився нетлінним.

І за іронією долі популярність прийшла до художника вже після його смерті. У 1968 році в Луврі пройшла виставка його картин. Кажуть, перед портретом актриси дуже довго стояла літня жінка... Очевидці стверджують, що ця була та сама Маргарита де Севр.