Газовану воду з задоволенням п'ють і дорослі, і діти. Її продають як у чистому вигляді, так і з різними добавками. Завдяки вмісту в ній бульбашок газу вона швидко втамовує спрагу.

24 квітня 1833 в США була запатентована газована вода. Цим винаходом світ завдячує британському хіміку, богослову і філософу Джозефу Прістлі, що відкрив одне з властивостей діоксиду вуглецю, за допомогою якого і стало можливим створити газовану воду. Мабуть, це єдина точно відома дата в історії газованої води, оскільки дати самого відкриття винахідник не залишив.

Ще до створення газованої води Прістлі займався дослідженнями в області хімії і електрики. Величезний вплив на Джозефа зробило знайомство з видатним вченим Б. Франкліном, який згодом став його вірним другом. Саме це знайомство поклало початок дослідів Прістлі в області електрики.

Він встановив, що графіт проводить електричний струм, науково довів процес фотосинтезу, визначив властивості закису азоту (в тому числі відкрив "звеселяючий газ"), відкрив кисень. Часом його відкриття носили випадковий характер. Відкриття газованої води також було несподіваним.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Спостерігаючи за роботою однієї пивоварні, Прістлі зацікавився, якого роду бульбашки виділяє пиво при бродінні. Контейнери з водою, які хімік помістив над чанами з впивом, що варилося, незабаром зарядилися бульбашками, які на ділі виявилися вуглекислим газом. Спробувавши цю рідину, Джозеф був вражений її приємним різким смаком, а в 1767 році він, вивівши склад, сам виготовив першу пляшку газованої води.

Але тільки через більш ніж півстоліття газована вода була запатентована. Сьогодні наслідки відкриття Прістлі ми спостерігаємо щодня. Газована вода так популярна у всьому світі, що деякі пропонували оголосити 24 травня Вдень газованої води.

Всесвітньо відома компанія "Coca-Cola."» була першою, хто здогадався використовувати винахід Джозефа Прістлі в комерційних цілях.

В даний час існує велика різноманітність видів газованої води і величезна кількість торгових марок, що випускають цей напій, як в чистому вигляді, так і зі всілякими добавками.