В американському штаті Юта, де розташований мальовничий парк Глен Каньйон, чоловік натрапив на дві середньовічні іспанські монети. Здавалося б, що незвичайного і загадкового в цій знахідці? Старовинні монети знаходять досить часто. Однак є в цій історії інтрига. Про це повідомляє dailymail.

Археолог Глен Хармон

Обидві монети були оглянуті місцевим археологом Гленом Хармоном і він упевнений в тому, що вони справжні.

Як встановив дослідник, одна з монет була випущена в 1660 році, а друга в районі 1200-х років. При цьому перші іспанці прибули до Мексики лише в 16 столітті, через кілька десятиліть після відкриття Америки Колумбом. Вчені відзначають, що це справжня загадка як такі стародавні іспанські монети виявилися в Юті, яку іспанці не відвідували раніше 1776 року.

Популярні новини зараз
Кожному пенсіонеру підвищать індивідуально: у кого зміняться виплати "Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня
Показати ще

Знахідка монет загадкова ще й тим, що ніяких інших артефактів поруч з монетами знайдено не було, а монети не були закопані в землю, вони просто лежали у верхньому шарі грунту, серед мохів і гнилого листя.

"Один з відвідувачів парку вирушив у похід в один з наших каньйонів і знайшов там два незвичайних артефакту. Спочатку він забрав їх додому, але коли з'ясував, що це дуже старі іспанські монети, вирішив повернути їх нам. На основі їх виду ми впевнені, що одна з монет являє собою так звану 16 мараведі. Ці монети чеканилися в Мадриді в 1663 або 1662 році під час правління Філіпа IV. Щодо іншої монети ми поки не отримали точних підтверджень, але ймовірно це середина або кінець 13 століття".

На даний момент у археологів є 4 основні версії: монети були залишені першими іспанськими поселенцями, монети втратили іспанські моряки, які торгували з індіанцями і дали їм ці монети і, нарешті, версія, що хтось з більш пізніх поселенців носив з собою старовинні монети і потім втратив.

Але ще одну, ймовірно, найбільш очевидну версію, припустив викладач середньовічної британської історії з Королівського коледжу в Лондоні доктор Рорі Сміт. На його думку, монети міг просто втратити в парку невдалий сучасний колекціонер.

"Для справжнього скарбу дуже незвично мати монети з такими широкими тимчасовими рамками. Обидві ці монети ніколи не ходили в обігу в Іспанії одночасно. Я ставлю на сучасного розгубленого-нумізмата, хоча й не заперечую, що все можливо. На південному узбережжі Англії одного разу знайшли останки корабля 19 століття, який виявився сповнений древніх і середньовічних монет з регіону Середземного моря. Старі монети також завжди були улюбленим сувеніром для солдатів".

Нагадаємо, 90-річному старому город підніс неймовірний урожай – горщик із золотими і срібними монетами XV століття.

Як повідомляв портал "Знай.uа", на території графства Південний Йоркшир у Великобританії археологи натрапили на клад з монетами.

Також "Знай.uа" писав, 41-річна Рейчел Картер випадково знайшла в полі золоту англосаксонську підвіску, яку високо оцінили експерти.