Група археологів, яка проводила розкопки в Китаї, натрапила на череп прадавньої людини, що несе цілий ряд сучасних рис. Але що дійсно шокувало вчених – череп HLD6, датований часом, коли сучасних людей тут ще не було. Передає Хвиля.

Його вік оцінюється приблизно в 300 тисяч років, а чудова збереження дозволила з'ясувати багато деталі анатомії.

череп HLD6

Дослідники відзначають, що деякі особливості будови HLD6 зближують його з іншими стародавніми зразками, знайденими в Південно-Східній Азії: це і низький, широкий звід черепа, і широкі носові западини, і зменшені треті моляри щелепи.

Правда цілий ряд рис HLD6 можна назвати перехідними від стародавніх до анатомічно сучасним людям. Наприклад, форма обличчя його вже була порівняно плоскою, почав з'являтися навіть підборідний виступ — унікальна особливість сапієнсів, невластива навіть таким близьким нашим родичам, як неандертальці.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Як підкреслюють вчені, дана знахідка додає ще одне свідчення в низку не надто укладаються в загальноприйняту сьогодні теорію "недавнього африканського походження сучасної людини".

На думку деяких вчених, ці знахідки вказують, що практично знехтувана раніше гіпотеза мультирегіонального походження може бути не такою вже і помилковою. Згідно цієї ідеї, розвиток сучасних людей йшло в різних регіонах планети в порівняльній ізоляції.

І якщо крайні варіанти мультирегионализма остаточно відкинуті, то деякі його аспекти цілком можуть виявитися справедливими. Можливо, архаїчні Homo erectus покинули Африку ще більше двох мільйонів років тому, а їх нащадки в окремих популяціях розвинулися в сучасних людей ще до зустрічі з новими родичами, які прийшли з Африки набагато пізніше.

На доказ цієї теорії, варто зазначити, що на південно-сході Азії подібні знахідки робляться вже не вперше. Кілька років тому, при розкопках в провінції Хенань, були виявлені фрагменти черепів віком близько 100 тисяч років, зберегли цілу мозаїку рис, характерних і для архаїчних Homo, і для неандертальців, і для сапієнсів сучасного типу.

Крім того, тут знаходять останки куди більш давніх Homo erectus — віком понад 1,6 мільйона років, — а деякі місцеві кам'яні інструменти і зовсім датуються більш ніж двома мільйонами років тому.

Нагадаємо, у Перу виявили череп незвичайної форми.

Як повідомляв портал "Знай.uа", вчені розповіли про головні зміни людини. Ви навряд чи замислювалися, що відображення, яке ви бачите в дзеркалі - результат мільйонів років еволюції.

Також "Знай.uа" писав, стародавня нога привела вчених до невідомого виду вимерлих людей.