З незапам'ятних часів людство стало вживати м'ясо, загорнуте в тісто. У кожного народу ця страва називається по-різному: вареники, пельмені, равіолі, манти, пози, курзе, вонтони і хінкалі список нескінченний. Їх їдять варенными, смаженими, пареными і запеченими.

Вареники

Так, назва у страв різна і культура вживання різна, але лейтмотив незмінний. Мало хто знає, що ідея наповнення шматочків тіста смачною і соковитою начинкою стара як світ. Про це розповідають історики кулінарії.

Пельмені

Так, наприклад, Кен Албала, історик з Тихоокеанського університету в Стоктоні, штат Каліфорнія розповідає:

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно
Показати ще

"Я практично не сумніваюся, що вареники доступні людям з найдавніших часів".

Як зазначає дослідник, збирачі перемололи перше зерно і побачили, що борошно може бути клейким, якщо її змочити. Вони придумали, що в досить великий шматочок такого тіста можна покласти щось смачненьке - хоч ягоду, хоч м'ясо.

На рахунок первісного посуду, вони могли використовувати поглиблення у відповідному плоскому камені, під яким горить вогонь. Ймовірно, перше таке блюдо могли смажити, а не варити.

Равіолі

Також Кен додає, що і в Європі епохи Відродження було щось на подобу равіолі. Рецепти починають з'являтися в XV столітті, щоправда, там равіолі або пельмені називають галушками.

У свою чергу, письменниця, яка спеціалізується на китайській кухні Фуксія Данлоп розповідає, що деякі з найбільш ранніх археологічних даних про вареники або пельмені датуються VIII століттям н. е.

Археологи натрапили на дерев'яні чаші, які були заповнені пельменями, в могилах династії Тан.

"Стародавні пельмені виглядають так само, як пельмені в сучасному ресторані в цій місцевості", — говорить Данлоп.

Хінкалі

Вареники або пельмені – це той випадок, коли досконалість не вимагає змін. І досконалості, здається, люди досягли багато сотень років тому. Сьогодні можна лише проявляти фантазію, запозичувати рецепти в інших культур і різними способами намагатися поліпшити і модифікувати цей геніальний рецепт давнини, який і без того ідеальний.

"Пельмень всьому голова. Їжа, на перший погляд, невибаглива, але дуже корисна. І тут головне дотримати пропорції. Особливо це відноситься до тіста. І тоді цих пельменів можна з'їсти до сотні. Без наслідків для організму і здоров'я", - говорив генерал Іволгін у фільмі Особливості національної риболовлі.

Нагадаємо, яким був перший молочний коктейль в історії. 100 років тому мілкшейки пили на світських заходах і вечірках.

Як повідомляв портал "Знай.uа", рецепт апельсинового мармелада Джорджа Оруелла перенесе вас у минуле.

Також "Знай.uа" писав, ЦРУ більше 50 років зберігало в найсуворішій таємниці рецепт борщу.