Унікальний бронзовий шолом, вік якого три тисячі років і який походить з земель сучасної Галичини, "чорні археологи" продали з відомого інтернет-аукціону.

Артефакт, якого не має жоден музей України, вивезли за межі країни, і науковці тепер просять посадовців допомогти у справі його повернення – сподіваються, що у випадку з шоломом повториться історія з мечем вікінга.

Служба безпеки почала досудове розслідування за фактом контрабанди бронзового шолома, знайденого чорними археологами на території західної України.

Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив координатор групи "Інформаційне опір", народний депутат України Дмитро Тимчук. Відзначається, що відомості внесені в ЕРДР по ч.1 ст.201 КК.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція В Україні готується революція у житловій сфері
Показати ще

Відомо, що шолом ХII-Х століть до н.е. був незаконно вивезений з України і проданий на лондонському аукціоні Timeline за 11,875 фунтів стерлінгів (більше 402,5 тисяч гривень).

"Процес його повернення обіцяє бути нешвидким, але ми пройдемо цей шлях", - написав народний депутат.

Древній шолом вперше "засвітився" ще в липні 2017 року на аукціоні Violity. Людина під ніком Pislarij продала його за 50 тисяч 400 гривень. За його покупку конкурували 11 осіб, які загалом зробили 118 ставок, піднявши ціну від стартових 10 тис. грн.

Зазначається, що на території України подібні артефакти відсутні, тому його повернення є надзвичайно важливим.

"Таких шоломів відомо на всю Європу буквально кілька одиниць. Вони датуються періодом раннього Гальштату, тобто ХІІ ст. – першою половиною Х ст. до Р.Х. Таким чином, цьому витвору древнього зброярства більше ніж три тисячі років! Таких шоломів немає в жодному музеї України", - зазначив відомий археолог та пам’яткоохоронець Максим Левада.

Относительно возвращения в Украину уникального бронзового шлема Хочу проинформировать, что на основании моего заявления...

Geplaatst door Dmitry Tymchuk op Maandag 13 mei 2019

Нагадаємо, в Україні відреставрували унікальний тисячолітній "меч вікінга".

Стародавній артефакт вдалося відібрати у російських окупантів. Меч був знайдений у 2015 році так званими "чорними археологами" у Львівській області. Зловмисники відразу ж переправили його спочатку до Білорусі, а вже потім у Росію. Вже звідки у 2016 році через естонський кордон стародавній меч спробували вивезти до однієї з країн ЄС. Проте під час проходження митного контролю естонські силовики виявили контрабанду.

Як повідомляв портал Знай.ua, меч вкінгів передали Історико-краєзнавчому музею міста Винники (Львівська область).

Урочиста церемонія передачі відбулася в приміщенні Митрополичого будинку Національного заповідника "Софія Київська". Меч скандинавського типу, який отримав умовну назву "меч вікінга", датується кінцем Х століття, тобто йому вже більше 1000 років.

Також Знай.ua писав, археологи натрапили на скарби залізного віку