17 травня 1970 року експедиція норвезького мандрівника-дослідника Тура Геєрдала на папірусному човні "Ра-2" вирушила з марокканського міста Сафи (Північна Африка) у плавання через Атлантичний океан, щоб довести можливість досягти берегів Америки древніми народами Африки

Так 49 років тому розпочалася одна з найвідоміших експедицій в історії. На борту "Ра-2" було восьмеро відчайдушних людей з різних країн. Очолював команду 55-річний норвежець Тур Геєрдал - мандрівник, дослідник культури та походження народів світу. Попереду лежав складний шлях через Атлантичний океан.

Крім Геєрдала членами екіпажу були Норман Бейкер (США), Карло Маурі (Італія), Кей Охари (Японія), Юрій Сенкевич (СРСР), Жоржй Соріал (Єгипет), Сантьяго Хеновес (Мексика), Мадані Аіт Уханні (Марокко).

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Геєрдал навмисно підібрав таку розмаїту команду. Хотів продемонструвати, що люди різних рас і релігій можуть гармонійно співіснувати навіть на такому маленькому плавучому острівці.

Човен "Ра-2" будували болівійські індіанці аймара з озера Тітікака. Зробили його з папірусу за стародавньою технологією. Судно вийшло 12 м завдовжки, 5 м завширшки. У товщину мало 2 м. На парусі намалювали червоне сонце – символ бога Ра.

Основною метою експедиції було показати, що стародавні мореплавці могли перетнути зі сходу на захід Атлантику. На учасників чекали пригоди, небезпеки і довгі дні у непередбачуваному океані.

Через 57 днів мореплавці досягли берегів Барбадосу. Відстань становила 5,7 тис. км. Успіх експедиції на "Ра-2" підтвердив гіпотезу Тура Геєрдала про можливості стародавніх трансокеанських контактів. Крім цього, експедиція зібрала зразки забруднення океану і представила свою доповідь в Організацію Об'єднаних Націй.

Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, як мандрівник Тур Геєрдал подолав Тихий океан на плоту

Як повідомляв портал Знай.ua, британець переплив на човні Тихий океан

Також Знай.ua писав, польський плавець Себастьян Карась переплив Балтійське море. Весь шлях плавець подолав за 28 годин і 30 хвилин.