Вінницькому краєзнавчому музею подарували коштовний скарб - унікальні ранньослов'янські срібні жіночі прикраси початку V ст. н. е.

Цей скарб знайшли так звані "чорні археологи" поблизу міста Гайсин Вінницької області і він мав потрапити у приватну колекцію, звичайно ж, за великі гроші. Однак, людей, які його знайшли, переконали передати рідкісний атефакт у власність держави.

"Завдячуючи одному з народних депутатів люди, які його знайшли, вирішили все ж таки повернути скарб у власність держави. Тому що такі знахідки це виключно власність українського народу. І через посередництво теж відомого археолога Максима Левади вони зв'язалися зі мною, і цей скарб був привезений у Вінницю, переданий мені, щоб я його, власне, повернув державі на постійне зберігання до фондів Вінницького обласного краєзнавчого музею", - повідомив завідувач сектора охорони культурної спадщини управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Михайло Потупчик, передає ukrinform.

Комплект складається з орнаментованої пластинчатої гривні та намиста із лунниць і підвісок різної форми. Це надзвичайно рідкісний тип прикрас, аналог якого знайдено лише поблизу села Сухоносівка Полтавської області.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Скарб насамперед цінний своєю унікальністю.

"Такі знахідки того періоду на наших теренах дуже рідкісні, тому що у V ст. н. е. вже зв'язок з Римською імперією був розірваний. Починають виникати нові держави на теренах Європи, і потік срібла на цю територію практично був зупинений. Гуни розграбували все, що було можна, і в ранніх слов'ян тоді практично немає прикрас з дорогоцінних металів. Це унікальна для нас знахідка, яка безумовно займе достойне місце", - зазначив посадовець.

Нагадаємо, чорні археологи викрали з України унікальний древній артефакт.

Як повідомляв портал Знай.ua, чорні археологи залізли в невідому стародавню гробницю і поплатилися за це

Також Знай.ua писав, українські археологи знайшли унікальний посуд зрубної культури.