04 серпня 1697 французький монах-винороб П'єр Періньон (1638-1715) вперше представив вироблене їм ігристе вино, яке стало прабатьком сучасного шампанського. З цього приводу, 4 серпня відзначається як День народження шампанського.

Однак, монах не був винахідником шампанського. Періньон займався виноробством і удосконалив технологію виробництва вина.

Першим, хто описав метод шампанізації, був англійський лікар і вчений Крістофер Меррет (1614 - 1695).

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

17 грудня 1662 року Меррет представив Королівському суспільству документ "Some Observations concerning the Ordering of Wines", в якому вказав, що винороби додають в вино певну кількість цукру і чорної патоки, щоб зробити винний напій пінливим і ігристим.

Сьогодні це називається методом шампанізації, коли в вино додається "тиражний лікер" - суміш з вина і цукру, для виникнення повторного бродіння в пляшці, яке робить вино ігристим.

Те, що вино при повторному бродінні може ставати ігристим, було відомо з часів античності. Однак, велику проблему для виноробів до XVII століття представляли недостатньо міцні пляшки, які вибухали через виникнення тиску в пляшці.

Першими цю проблему усунули англійці: Сер Роберт Мансел заснував на початку XVII століття в Англії масове виробництво міцних пляшок, які витримували тиск вина, яке повторно бродило.

Так британські винороби почали виробництво ігристого вина задовго до дати 1697 року.

Міфи навколо імені П'єра Пріньона породив один з його наступників в абатстві Hautvillers, в якому Періньон виконував обов'язки келаря, - Dom Groussard, який оголосив в 1821 році П'єра Періньона винахідником шампанського.

Існує також звід правил виноробства, який опублікував Canon Godinot в 1718 році, вказавши, що ці правила створені Дом Периньйоном. Вони стосуються виробництва неігрістого вина.

Сьогодні Moёt et Chandon випускає шампанське преміум-класу "Дом Періньон", назване на честь П'єра Періньона ( "Dom Perignon", де "dom" - це скорочення від "dominus" - в перекладі "пан", дослівно "Пан Періньон").

Ще однією людиною, яка зробила внесок в технологію виробництва шампанського, був Антуан Мюллер - керівник погребами вдови Кліко: Мюллер винайшов спосіб позбавлення ігристого вина від осаду - "ремюаж" і "дегоржаж".

Нагадаємо, міжнародний день пива – щорічне неофіційне свято всіх любителів і виробників цього хмільного напою, який святкується у першу п'ятницю серпня.

Як повідомляв портал "Знай.uа", дієтологи рекомендують алкоголь, який допоможе в схудненні.

Також "Знай.uа" писав, винахідниця Северин Сабія проаналізувала дані великої бази Британії для того, щоб зрозуміти, як відмова від алкоголю впливає на шанси розвитку старечого слабоумства (деменції). Повідомляється, що найкращі результати були у тих учасників дослідження, які помірно вживали алкоголь.