Остап Семерак дуже довго намагався стати народним депутатом і після "Майдану" у нього вийшло. Читайте в досьє заради чого він так сильно намагався отримати свою посаду, і давайте спробуємо розібратися, звідки у нього елітна квартира і неймовірно дорогий автопарк.

Біографія

Семерак Остап Михайлович народився 27 червня 1972 року у Львові.
Батько - Михайло Михайлович, завідувач кафедри фізики Львівського університету безпеки життєдіяльності.

Мати - Стефанія Василівна, економіст.
З 1989 Остап Семерак є активним учасником студентського братства Львівського університету. У 1992 році - заступник голови студентського братства в Києво-Могилянській академії.

Остап Семерак
Остап Семерак

З 1994 року - керівник програми "Школа молодого політика".
У 1996 році Остап Семерак стає президентом Фонду з розвитку політичної культури.
У 1998 призначений завідувачем парламентської фракції партії "Реформи і Порядок".

На батьківщині Остапа Семерака у Львові все більше згущуються хмари екологічної катастрофи, пов'язаної з нездатністю міської влади вивезти сміття з міста і переробити його. Як міністр екології, Остап Семерак не може залишити цей факт без уваги. Однак питання зі сміттям до сих пір не вирішено. Час від часу в різних областях України з'являються гори побутових відходів, таємно привезених зі Львова і скинутих без дозволу. Встановити, що відходи завозяться саме зі Львівської області - не важко. Про це свідчать чеки та квитанції з львівськими адресами. Міністр екології Остап Семерак підтверджує факт незаконного перевезення сміття, однак вважає, що виправити ситуацію зобов'язана тільки місцева влада - мер Львова та міська адміністрація.

Остап Семерак
Остап Семерак

Складність ситуації на батьківщині міністра екології Семерака полягає в тому, що, за словами влади, поряд зі Львовом ніде розмістити підприємство з переробки сміття. Про те, щоб відвести територію для звалища, навіть мова не йде. За словами Остапа Семерака, територія Львова прибирається погано. Громадяни щомісяця сплачують комунальні за вивезення та переробку сміття. Але у Львові не було проведено жодного тендеру і немає компаній, які вивозять та переробляють побутові відходи.

Сім'я

Остап Семерак одружений. Дружина - Орися Володимирівна, лікар. Пара виховує двох дітей Марту та Данила.

Данило Семерак - син міністра, проходить навчання на бюджетному відділенні факультету кібернетики Університету Шевченка, збирається піти по стопах батька і стати політиком.

Освіта

Остап Семерак навчався на фізичному факультеті Львівського університету Франка, диплом отримав у 1994 році. У 1990 році був учасником студентського голодування на Майдані, а також учасником Революції на граніті.

Другу вищу освіту Семерак отримав у Києві в Києво-Могилянській академії. У 1998 році отримав ступінь магістра політології. Брав участь в студентському русі.

Кар'єра і бізнес

У 2002 році Остап Семерак призначений керівником апарату та завідувачем фракції Наша Україна в Раді.
У 2003 році обраний головою виконкому партії Реформи і порядок.
З 2005 по 2006 рік Остап Михайлович є завідувачем секретаріату парламентської фракції ПРП.

У 2006-2007 році став заступником голови Київської обласної адміністрації Віри Ульянченко.

З 2007 по 2012 рік Семерак був народним депутатом четвертого скликання від Блоку Тимошенко. Член комітету Верховної Ради, займався питаннями бюджету.
У 2012 році Семерак балотувався в Раду сьомого скликання від партії Батьківщина, але не пройшов за списком.

Протягом 2014 року був призначений міністром Кабміну в уряді Яценюка.
На виборах у 2014 році Остап Семерак пройшов у Раду за списками Народного фронту.

З 14 квітня 2016 року Верховна Рада України відправила у відставку Яценюка, затвердивши прем'єр-міністром Володимира Гройсмана. У той же день парламент обрав новий склад Кабінету міністрів. Семерак отримав портфель міністра екології України.

У 2016 році Міністерство екології та природних ресурсів оголосило конкурс директорів Національних парків та заповідників. Метою проекту було виявлення фахівців-екологів, які могли б стати хорошими управлінцями. У ЗМІ активно обговорювались випадки просування на ці посади людей, які абсолютно не розбиралися в екології. Лобіювання проводила Соломія Боборовська, виконуюча обов'язки губернатора Одеської області. В інтернеті з'явився компромат: заява Боборовської, подана до Міністерства екології. Кандидат, якого просувала Боборовська, не мав профільної вищої освіти з екології.

Остап Семерак
Остап Семерак

У досьє політика є й спірні моменти. Так, у 2017 році Остап Семерак підписав дозвіл на відстріл лосів, незважаючи на існуючу заборону, яка повинна діяти протягом 25 років. Кожен лось зараз буквально на рахунку, полювання на них переслідується за законом. Ці тварини занесені до Червоної книги України і знаходяться під загрозою зникнення.

Остап Семерак виступає за прийняття спеціальних законів, які дозволять регулювати процес видобутку бурштину. Як відомо, майже весь бурштин в Україні видобувається незаконно і вивозиться за межі країни нелегальними способами.

Компромат і чутки

На початку своєї кар'єри Семерак ніяк не міг стати нардепом і судячи з численних спроб, йому це ніяк не давало спокою. Адже все його "колеги" по "революції на граніті" досить швидко займали керівні місця в різних партіях. А ось Остапу доводилось задовольнятися лише наближеними посадами. Але це не завадило в 1998-му році відкрити йому з другом Сергієм Євтушенко свій бізнес.

Вони зареєстрували «Ерго-Івано-Франківськ», що володіла кількома магазинами будматеріалів. У 2007 році директором цього підприємства був Костянтин Магновскій - фігурант одного цікавого скандалу.

Він був в 2007-му році. Пов'язана це справа з кредитом в 680 тисяч доларів, який останній отримав в «Райфайзен банк Аваль». А поручителями були всі ті ж Семерак і Євтушенко. Далі з фактів можна сказати лише те, що кредитні гроші звичайно ж ніхто не повернув, хоча банк тричі намагався стягнути їх.

А з дивних "збігів" - придбання Семераком автомобіля «Jaguar S-type» в тому ж році, коли і брали кредит.

«Jaguar S-type» Остапа Семерака
«Jaguar S-type» Остапа Семерака

До речі, на той час, Семерак вже зумів втілити в життя свою давню мрію і став народним депутатом. Йому в цьому сприяла Віра Ульянченко, яка також має не найкращу репутацію.

У 2012-му році Остап Семерак дуже активно працював над своєю репутацією і навіть їздив до Росії на мітинги і запрошував Навального до Києва. Але і тут йому не сильно пощастило. Семерак знову зазнав краху: на парламентських виборах його місце №76 в писку «Батьківщини» виявилося непрохідним.

Після цього він зникає на півтора роки. І повернувся він як раз після Майдану - саме час для осіб, які не встигли сильно заплямувати свою репутацію. 27 лютого Остап Семерак отримав посаду міністра кабінету міністрів в уряді Арсенія Яценюка.

І в 2016-му році він виходить посаду міністра Екології України. В принципі, відразу і не скажеш, що це дуже вже гарне місце, але судячи по елітній квартирі і непомірно дорогому автопарку Семерака, там або величезна зарплата, або ж можна чимало красти.

Якщо вірити ЗМІ, то перше, що вирішив освоїти Семерак, була утилізація відходів. Ні, самі відходи нікому не потрібні, звичайно, а ось гроші, які держава виділяє на утилізацію вже дуже чималі.

Мабуть, одним з кращих доказів може послужити видача ліцензій на збір, переробку та утилізацію звичайних побутових відходів підприємствам, які існують лише на папері. Таке було в Одесі. Ті, хто отримав ліцензії ТОВ «НПК Укрекопром» (ЄДРПОУ 39624900) та ТОВ «УТІЛЬВТОРПРОМ» (ЄДРПОУ 39447017) раптом виявилися дочірніми фірмами однієї і тієї ж офшорної компанії «ESTRO LTD» (м Вікторія, 103 Шам Тонг Плаза, Сейшели), розташовувалися за одною адресою - і не мали ніякого обладнання для переробки відходів! По суті, за цією адресою знаходиться якась покинута промзона.

У декларації Остап Семерак зазначив лише зарплату. Його дружина Орися задекларувала півтора мільйони гривень доходів від підприємництва, 66 тисяч гривень від продажу корпоративних прав компанії Волинські рекреації та третини рекламного агентства Візуальні комунікації.

Семерак зареєстрував і дохід свого сина, який склав 1 100 гривень стипендії в університеті Шевченка, 27 тисяч гривень стипендії в Малій академії наук, 3 тисячі гривень - нагорода департаменту науки і молоді від Київської міської ради.
У банку на рахунку Семерака зберігається 250 тисяч гривень, на рахунках дружини - 13 тисяч гривень, у сина - 28 тисяч.

Остап Семерак зберігає 120 тисяч гривень та 43 тисяч доларів готівкою, його дружина має 600 тисяч гривень готівкою.

Також Остап Семерак зазначив позику в розмірі двох з половиною мільйонів гривень, повернення цих коштів поки не зазначалося.
У власності Семерака числиться київська квартира площею 52 квадратних метра і апартаменти 355 квадратних метрів, якими вони володіють спільно з дружиною.
З транспортних засобів вказані автомобілі Ягуар, Фольксваген і Тойота.

Фотографії

Остап Семерак
Остап Семерак

Остап Семерак
Остап Семерак

Остап Семерак
Остап Семерак

Відео

Посилання

Фейсбук
Сайт Міністерства екології та природних ресурсів
Телефон приймальні Міністерства (044) 206-31-39