Синод Грузинської православної церкви провів засідання щодо створення єдиної Православної церкви України. За підсумками зборів, церковні діячі зробили заяву.

Захід проходив 27 грудня в Тбілісі під керівництвом Католикоса-Патріарха всієї Грузії Ілії II. Синод Грузинської православної церкви утримався від оцінки створення в Україні помісної церкви. Про це пише Ехо Кавказу.

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II
Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II

Як повідомив після священного синоду ГПЦ митрополит Цілканський і Душетський Зосим, грузинська православна церква не засудила, але і не підтримала автокефалію та створення в Україні єдиної помісної церкви.

" У січні буде оприлюднено постанову Вселенського патріарха і наша церква прийме рішення після цього. Зараз ми утрималися", — зазначив архієпископ Зосим.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Зобов'язали передати списки: ТЦК посилює "полювання" на ухилянтів Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

За словами митрополита Чкондідського Петра, "серед членів Синоду були різні думки", однак остаточна заява буде зроблена на наступному засіданні синоду ГПЦ після вручення Томосу Україні Вселенським патріархом в січні.

Зазначимо, що в жовтні православна церква Грузії висловила підтримку Україні в питанні створення автокефальної церкви. Грузинський єпископ, патріарх всієї Грузії Ілія II заявив, що сподівається на позитивне рішення Константинополя в питанні надання Томосу. Тим часом православна церква Сирії та Близького Сходу підтримала РПЦ.

Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II і Вселенський патріарх Варфоломій
Католикос-Патріарх всієї Грузії Ілія II і Вселенський патріарх Варфоломій

Нагадаємо, український Томос, який буде офіційно отримано новообраним предстоятелем Української автокефальної церкви митрополитом Епіфанієм 6 січня, довів до істерики главу РПЦ, патріарха Кирила Гундяєва. Він опублікував на офіційному сайті російської церкви заяву, в якій назвав Томос – трагедією, а Епіфанія – розкольником.

Як повідомляв портал Знай.ua, Ватикан фактично визнав нову Православну українську церкву.

Також Знай.ua писав, Верховна Рада України прийняла законопроект, яким зобов'язала Українську православну церкву Московського патріархату в обов'язковому порядку вказувати в назві належність до російської православної церкви.