В Україні подорожчало 87% соціальних продуктів. При цьому на початку січня 2019 року вартість картоплі в Україні досягла рекорду. За рік її вартість підскочила вдвічі.

Про це пише "Сегодня".

Після Нового року на оптових ринках країни картопля продавали вже по 5,5-6,5 грн/кг що майже вдвічі дорожче, ніж рік тому.

Востаннє рекордні ціни на картоплю в Україні були зафіксовані п'ять років тому (початок 2014), тоді на оптових ринках картоплю можна було купити по 4,5-5,5 грн/кг.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

"Особливістю цього сезону стало стрімке зростання ціни на картоплю в середині листопада, до цього моменту картопля була навіть дешевше, ніж рік тому. У листопаді та грудні вартість картоплі підскочила більш ніж вдвічі, при цьому на початку грудня ціни тільки прискорили зростання", – пояснили експерти.

Втім, українська картопля все ще мінімум в 1,5 раза дешевша, ніж в країнах ЄС. Такий розрив цінах є нетиповим і обумовлений насамперед істотним зростанням цін на картоплю Європі, пояснюють аналітики. Наприклад, в Польщі картопля з минулого року подорожчала втричі. Таке суттєве зростання цін пов'язане з падінням виробництва картоплі та інших овочів в ЄС в умовах аномальної спеки минулого літа, вважають експерти.

Ціни на алкоголь в 2019

Експерти запевняють, що у 2019 році ціни на популярні алкогольні напої українців кардинально не зміняться.

Також спеціалісти відзначають падіння вартості сировини.

оскільки в цьому році мінімальна зарплата зросла, то купівельна спроможність громадян також покращилась. а це означає, що в 2019 українці зможуть купити більше алкоголю. Це у свою чергу сприяє перехлду до вживання легального спиртного.

Нагадаємо, в Україну знову привезли сумнівне "добро" з Китаю. І на цей раз це – звичайний зелений чай. Однак його не рекомендують купувати.

Як повідомляв раніше портал Знай.ua, українців закликають голосувати за нову назву коньяку. У списку значиться близько трьох десятків оригінальних назв, найбільш популярна і замінить назву, яку заборонив ЄС.

Раніше портал Знай.ua писав, що сомельє розповіли всі таємниці про якісне вино.

Дивіться: як обрати якісні алкогольні напої під час святкового ажіотажу