Україна годує 140 млн людей на планеті. Про це вчора повідомив Олексій Павленко, міністр аграрної політики і продовольства України.

- Ми справді продаємо свою продукцію у багато країн. Наприклад, зерно постачаємо до Єгипту, Тунісу, країн Південної Азії та Західної Європи. Вітчизняну олію купують Китай, Індія, Єгипет й інші країни. Цьогоріч експортували 3,6 млн тонн соняшникової олії, - говорить Ярослав Левицький, аналітик компанії "ПроАгро".

Чи замінили наші виробники ринки збуту Росії іншими країнам?

- Загалом ні, не замінили. У Росію ми постачали кондитерську продукцію, молокопродукти, свинину, курятину. Експорт всієї цієї продукції через торгівельну війну Росії у нас впав. Правда, у вересні поставки до росіян саме молокопродуктів виросли - Україна продала їм 2 тисяч тонн сиру. У попередні місяці було до 800 тонн.

Чому росіяни погодилися купувати наші продукти? Вони ж, за їхніми словами, не відповідають російським стандартам?

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Астролог побачив у травні "лихо" для України Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

- Зазвичай наша продукція починає не відповідати російським стандартам перед літом, коли надої молока в Росії збільшуються. Тобто їм вже вистачає своєї продукції й вони вдаються до методів торгової війни. Зараз такий період, що надої молока падають, своїх продуктів росіянам бракує. Ось вони почали активніше купувати українські.

Чому українські виробники не перестали експортувати продукти до країни-окупанта?

- По-перше, немає закону, щоб це забороняв. По-друге, ті продукти, які наші підприємства постачали в Росію, не завжди підійдуть для європейських споживачів. Наприклад, наш сир у Західній Європі навряд чи користуватиметься попитом. Там всі звикли до іншої традиції сироваріння — французьких, італійських сирів. У них інші смакові властивості. По-третє, відмова від експорту в Росію означає те, що потрібно скоротити обсяги виробництва й працівників вітчизняних підприємств.

Які з'явилися нові ринки збуту для українських продуктів?

- Нещодавно Китай дозволив 16 нашим підприємствам ввозити сухе молоко, сироватку, масло. Також 6-8 підприємства експортуватимуть туди сири. Звісно, асортимент до Китаю міг би бути більшим, якби не величезна відстань до цієї країни. Адже повітряні перевезення коштують дорого.

Як експорт нашої продукції наповнює бюджет?

- Мені важко сказати в цифрах, які суми надходять до бюджету внаслідок експорту наших продуктів. Але знаю одне — частка надходжень від торгівлі аграрної продукції стала значно більшою за дохід від торгівлі металом.

Які перспективи експорту продуктів і аграрної продукції?

- Це дуже перспективно. Так, це невисокі технології, але це продукт харчування, які завжди будуть затребувані. Населення планети постійно збільшується, людям потрібно більше їжі. Особливо високу перспективу має продаж готових продуктів, а не сировини. Наприклад, вигідніше продавати не зерно, а готове борошно. Не фуражне зерно, а м'ясо, не насіння, а олію.

Українські товаровиробники майже повністю себе забезпечують. Чому в Україні ростуть ціни на вітчизняні продукти?

- Справа в тому, що оскільки наші підприємства продають продукцію по всьому світові, то їхні товари мають прив'язку до світових цін. Скажімо, 95 відсотків соняшника йде на експорт. Виробники продають його за світовими цінами. Через це й вартість на внутрішньому ринку підтягується до цього рівня. Є й другий момент — девальвація гривні. Наприклад, світові ціни на продовольчу пшеницю знизилися із 2509 доларів до 1700. Пересічні українці цього не відчули, бо гривня знецінилася в три рази.