На одногривневій купюрі художник зобразив сам себе, а на 10 гривнях замість Мазепи надрукували портрет Пилипа Орлика

1 Народжена в Канаді.

Перші національні банкноти номіналом в 1, 2, 5, 10 і 20 гривень були надруковані в Канаді. В Україні на той час не було обладнання. Причому, банкноти віддрукували в 1992 році, а гривня у нас з'явилася лише чотири роки по тому.

2 "Золота" назва

Звідки пішла назва "гривня"? Є кілька версій. На Русі гривнею називали прикраса, яка носили дружинники на шиї (загривку). Кілька століть тому гривнею позначали злитки металів - "гривня срібла". До речі, в Європі злиток називався маркою, цілком імовірно, що німецькі марки виникли за тією ж середньовічною аналогією.

Популярні новини зараз
Закочуйте рукави – ще доведеться попрацювати: кого з українців не відпустять на пенсію у 2024 році Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках
Показати ще

3 Портрет самого себе

Художник Василь Лопата на купюрі в 1 гривню зобразив самого себе. Справа в тому що портрет князя Володимира не зберігся, і художник намалював людину, схожою на нього самого.

4 Відповідність епох дотримана

Інший художник Борис Максимов продумував загальний дизайн, геральдику та орнаменти банкнот. Зверніть увагу: всі ці елементи відповідають епохам, в яких жили зображені на банкнотах особистості: Ярослав Мудрий, Іван Мазепа, Тарас Шевченко.

5 Орлик замість Мазепи

На купюрах номіналом 10 гривень зображений не Іван Мазепа, як заявлено, а його соратник Пилип Орлик. Брати художники Олександр та Сергій Харуки розповіли, що запропонували кілька варіантів портретів гетьмана Мазепи. Серед них випадково потрапив портрет Орлика. Оскільки достеменно невідомо, як виглядав Мазепа, затвердили Орлика.

6. 2 копійки у 100 000 разів більше номінала

Ціна деяких монет занадто висока. Виявляється, реальна вартість монети 2 копійки зразка 1992 року - від двох тисяч гривень. Чому так? Вони були витиснено занадто маленьким тиражем, що підняло їх собівартість.

7 Брак - найдорожчий

Колекціонерів гривня дуже цікавить! З'ясувалося, що існує невелика партія бракованих монет: монети 10, 25 і 50 копійок випадково вийшли з втисненим гербом, а не опуклим. Факт: сьогодні такі 10 копійок коштують півтори тисячі гривень.

8 Масонський слід.

На купюрах номіналом 500 грн зображене око в трикутнику. Багато в ньому вважали масонський символ, але фахівці кажуть, що "всевидюче око" - дуже давній символ, який зустрічався в Давньому Єгипті.

На гривні він з'явився за аналогією з доларом: художники припускали, що наша валюта стане такою ж стійкою, як і долар.

Читайте також: Якби НБУ не зупинив долара, через тиждень купували б його за 27 грн

9 "Друге пришестя" гривні

У XX столітті гривня з'являлася в країні двічі. Перший раз Центральна Рада ввела в обіг гривню 1 березня 1918 Другий раз - 2 вересня 1996 року.

10 Конкурс краси для грошей

Українська гривня була визнана однією з найкрасивіших і гармонійних валют у світі комісією з естетики Міжнародного фінансового банку в 2008. Також в число естетичних потрапили євро, американський і австралійський долар і болгарський лев.

11 Коли гроші "помирають", їх кремують

Щорічно старими визнається 640 млн. Банкнот всіх номіналів. Але в основному це дрібні купюри номіналом в 1, 2, 5, 10 і 20 гривень. Їх зпалюють.

12 Поважні предки

У 2004 році тодішній глава НБУ Сергій Тігіпко ввів символ гривні. Це велика буква Г з двома горизонтальними рисами (майже як у долара). Цей символ - майже копія давньоримської Димид секстули, символу міри ваги.