Громадські організації та Комітет виборців України підготували законопроект про внесення змін до Кримінального кодексу, які передбачають отримання терміну до 8 років за роздачу продуктів виборцям.

Про це в прямому ефірі "Обозревателя" розповів голова Комітету виборців України Олексій Кошель.

"На сьогодні правоохоронні органи не мають достатніх повноважень для того, щоб протистояти підкупу. З одного боку, у нас є достатньо дієве законодавство - за підкуп виборця можна отримати до 8 років ув'язнення. Але, з іншого боку, довести це майже нереально. Потрібно доводити, що виборець, котрий отримав проднабори або гроші взяв на себе обов'язок проголосувати за кандидата або за політичну силу, яка роздавала їх. А це надзвичайно складно", - пояснив Кошель необхідність внесення змін до законодавства.

За його словами, громадські організації вже підготували законопроект, який спростить процедуру покарання "гречкосіїв".

"Підкупом вважатиметься сам факт роздачі товарів чи послуг від імені кандидата, тобто не потрібно проводити складні слідчі дії для того, щоб довести, що виборець тим чи іншим способом пообіцяв проголосувати", - сказав голова КВУ.

Популярні новини зараз
Такої катастрофи українці не бачили 230 років: що відбувається з народжуваністю на фоні війни Йдеться майже про 10 тисяч гривень: скільки сьогодні мають отримувати українські пенсіонери Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру
Показати ще

Читайте також: 80 копійок на місяць сплачуватиме кожен українець за фінансування партій

Також підкупом будуть вважатися "подарунки" від благодійних фондів імені кандидата.

У КВУ очікують, що для розгляду даного проекту в найближчий тиждень буде скликано позачергове засідання парламенту.