За останній рік комунальні послуги зросли мало не втричі. Власники невеликих двокімнатних квартир щомісяця сплачують по 2-2,1 тис. грн. Однак 2016-й відзначився ще й встановленням санкцій проти тих, хто заборгував за комунальні послуги. З цього року ті, хто не заплатив до 20 числа за комуналку, сплачуватимуть пеню.

Вона складає 0,1% від суми заборгованості щодня. Тобто у місяць пеня коливатиметься від 200 до 210 грн. Люди, які з тих чи інших причин протягом року не зможуть вносити платежі за воду, опалення та електроенергію, платитимуть пеню понад 2 тис. грн.

"Зараз люди затримують комуналку, бо мінімальна зарплатня і вартість комунальних послуг виросли неспівмірно. Вартість комунальних послуг збільшили у три рази, а мінімалку — у два. В багатьох бракує на це коштів. Є й інший момент — люди, які не мають лічильників на тепло, змушені платити мало не в три рази більше", - каже юрист Руслан Терновий.

За його словами, таку пеню накладатимуть без суду. Її вписуватимуть у платіжку.

"Однак, якщо з часу заборгованості минуло більше року, то людині не мають права нарахувати пеню. Вступає у дію закон про термін позовної давності. Для фізичних осіб він складає 1 рік, для юридичних — 6 місяців", - уточнює спеціаліст.

Популярні новини зараз
Абоненти збунтувалися проти "Київстар": не хочуть доплачувати за гігабайти, якими не користуються Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Читайте також Борги за комуналку стануть непідйомними для українців

Юрист вважає це нововведення сумнівним і нав'язаним владою. На його думку, компанії з постачання води, тепла й електроенергії відтепер самі в односторонньому порядку змінюють умови надання свої послуг.

"А це є порушенням. Адже власники квартир, які мають старі договори, не повинні платити пеню. Це в договорах не передбачено. Про пеню, можливо, йдеться в нових угодах. Але вони зовсім не стосуються тих, хто купив житло давно", - пояснює юрист.

З одного боку, українці можуть позиватися й оскаржувати пеню, якщо її нарахують. З іншого боку, влада зробила все, аби люди відмовлялися від такого способу домогтися справедливості.

"З юридичної точки зору, такі справи можна вигравати, бо в угоді постачальника послуг і споживача пеня не вказана. Але з практичної — це буде складно. Адже такі справи належать до Цивільного кодексу. А це означає, що потрібно платити судовий збір 1200 гривень. Нещодавно його підняли до цієї суми. А якщо людина не фахівець із права, то їй ще треба найняти спеціаліста. І в підсумку витрати на суд можуть у 5-10 разів перевищувати суму пені. А ще ж треба багато часу витратити. Люди через це не йтимуть до судів. Думаю, на це й було свого часу розраховане підвищення судового збору. Таким чином влада відсікає із судів дрібні справи. Очевидно, хоче розвантажити суди".

Нагадаємо, Кабінет Міністрів України знизив соціальні нормативи на споживання тепло-, газо- і електропостачання з 1 травня 2017 року.

Як повідомляв портал "Знай.ua" раніше, з цього року на комунальні послуги можна оформити розстрочку.