В цьому році християни всіх конфесій будуть відзначати Великдень 16 квітня. Особливо важливо це для багатонаціональної Америки, де уживаються католики, протестанти і православні.

Цей Великдень стане своєрідним випробуванням для новообраного Президента Трампа. Як він проявить себе? Адже для американців традиції дуже важливі, а Великдень - це перш за все сімейне і дитяче свято. Всі збираються за великим столом у колі сім'ї, пригощаються шинкою з ананасами і дарують один одному фарбовані яйця і солодощі. Разом з президентом народ вітає зі святом великодній кролик - Банні. А на галявині перед Білим домом президентське подружжя грає з запрошеними батьками з дітьми в катання яєць.

Фото: Сімейство Обами на великодній галявині

Головні моменти святкування Великодня в різних штатах нам розповіли співробітники американського офісу туристичної компанії «Пілот». Населення США багатонаціональне, представлені майже всі існуючі релігії і конфесії, тому і традиції святкування різноманітні. Великодня неділя в Америці захоплююча і радісна, і вам пощастило, якщо в ці дні ви опинитеся в США. У багатьох містах проходять вуличні ходи в яскравих костюмах. Всюди панує атмосфера загального свята, радості і сімейного тепла.

Віруючі відвідують пасхальну службу в церкві, яка починається о 6 ранку. У Бостоні, Массачусетс, в передпасхальні дні продаються ляльки, що говорять, які зображують пророка Мойсея, царицю Есфірь і Ісуса Христа. Іграшка коштує 10 доларів і, за задумом підприємців, повинна вчити дітей основам Біблії.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону
Показати ще

В цілому ж святкування Великодня носить світський характер. Головна забава - це полювання на яйця - Easter egg hunt. А головний герой дня - це великодній заєць, Easter Bunny. Банні ховає яйця у дворі, а дітям потрібно їх відшукати. Чим більше - тим краще! В кінці полювання всі трофеї перераховуються, а все цукерки з'їдаються.

Задовго до Великодня в магазинах з'являються численні іграшкові зайчики, пташенята і великодні прикраси: вінки, декоративні гнізда, транспаранти, які вивішують потім на будинках. Американці дуже люблять прикрашати свої оселі до свят. Продається і фарба для яєць, але фарбують зазвичай не справжні, а дерев'яні яйця. Або взагалі використовують пластикові яйця, які наповнюють цукерками і дрібними іграшками для дітвори. Хоча в Атланті, наприклад, збереглася традиція варити і красиво прикрашати яйця.

Паски і сирні паски теж продаються, хоча користуються попитом вони, в основному, у представників діаспор. У Майамі російськомовна діаспора відзначає Великдень в православній традиції. У церквах проходять святкові богослужіння. Для дітей і дорослих проводять майстер-класи з випікання пасок і розпису яєць, а в парку організовують святковий пікнік.

Фото: Полювання на яйця

У Нью-Йорку наймасштабніша полювання на яйця проходить в центральному парку в Манхеттені. Там зазвичай збирається дуже багато народу. Але подібні розваги проходять у всіх п'яти округах Нью-Йорка, так що можна вибрати розваги ближче до дому, безкоштовні або за квитками. Тут можна буде сфотографуватися з величезним пасхальним кроликом, навчитися малювати на майстер-класах, послухати читання дитячих книг.

Кульмінацією веселощів стає Парад капелюхів в Манхеттені - грандіозний хід по П'ятій авеню в капелюхах химерних конструкцій. Багато хто приходить на парад зі своїми домашніми вихованцями, яких теж одягають в яскраві вбрання. Сотні людей з гніздами, шпаківнями, клумбами на головах - у кого на що вистачить фантазії.

Великдень - це один з небагатьох абсолютно неполітизованих свят, домашніх, затишних, дитячих. У ці дні можна зануритися в атмосферу безтурботного радості і веселощів. Справжнє свято весни. Коли знайомі і незнайомі, зустрівшись на вулиці, можуть побажати один одному здоров'я і вигукнути «Христос воскрес!»