Коли говорять про комп'ютерні ігри від українських розробників, то найчастіше згадують «Козаків» і S.T.A.L.K.E.R. Але є у нас і інші приводи для гордості, тільки в жанрі квестів. Уже 15 років поспіль розробники зі студії Frogwares, яка базується в Києві, роблять ігри про Шерлока Холмса. Почавши з досить звичайних адвенчур, поступово вони створили свій піджанр детективного квесту, де гравцеві доводиться на всю застосовувати не тільки спостережливість, а й дедукцію, зіставляти факти і робити самостійні висновки.

Останньою на даний момент грою серії є Sherlock Holmes: The Devil's Daughter, про яку зараз і піде мова.

Багатоликий Шерлок

[[{"fid":"175611","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"1":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"1080","width":"1920","class":"media-element file-default","data-delta":"1"}}]]

Як і у попередній частині Sherlock Holmes: Crimes & Punishments, єдиний сюжет у гри є, але подається він на тлі кількох історій. Вам належить розслідувати кілька справ, який радують різноплановістю і навіть різної атмосферою.

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

І якщо окремим справам можна поставити тверду п'ятірку, то ось центральна сюжетна лінія виявилася досить передбачувана. Досвідчений гравець-сищик вже десь після середини оповідання здогадається до чого все йде.

Втім, на враження від гри це мало впливає, адже більшу частину часу ви будете занурені в розслідування конкретних справ. Вам належить збирати докази, досліджувати їх, систематизувати і по крупицях складати цілісну картину злочину.

Шерлок в The Devil's Daughter постане перед нами як майстер на всі руки. І рукопашному бою він навчений, і ковальською справою володіє, і в азартні ігри грає на рівні професіонала. Персонаж, до речі, у Frogwares вийшов ближче до американського Холмса Гая Річі. Сищик молодий та активний, і більшу частину часу проводить «в полі», а не біля каміна з трубкою.

Гра багатьох жанрів

[[{"fid":"175613","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"2":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"1080","width":"1920","class":"media-element file-default","data-delta":"2"}}]]

Міні-ігри та ігрові моменти, запозичені з інших жанрів були в серії про Холмса і раніше. Тепер всього цього стало ще більше. Тут є не тільки безпосередньо збір доказів та дедукція, але і екшн-сцени, стелс, ремонт різноманітних механізмів і все таке інше.

Комусь навіть може здатися, що це вже перебір. Все-таки ми збиралися грати в квест, а не в стелс-екшн. Також багато шанувальників серії виявилися трохи розчаровані тим, що грати доведеться не тільки за Холмса і Ватсона, але і за деяких інших персонажів, на зразок собаки або дитини, що допомагає сищикам. Але ці сцени зовсім не довгі, і їх можна легко перетерпіти.

Моральні дилеми

[[{"fid":"175615","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"3":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"405","width":"720","class":"media-element file-default","data-delta":"3"}}]]

Дещо в сюжеті залежить і від гравця. По ходу розслідування нам іноді доводиться робити вибір, який не обов'язково вплине на розвиток сюжету, але стане складною моральною дилемою.

Коли черговий злочинець буде вирахуваний і знайдений, у Холмса буде можливість зрозуміти його мотиви і, наприклад, не здавати поліції. Або виконати якесь його прохання. Історії, які нам розкажуть, будуть майже всі, скажімо так, з подвійним дном. І категорію справедливості нам належить кожен раз визначати самостійно. На хід гри це мало впливає, але додає певну «родзинку».

Краса Лондона

[[{"fid":"175617","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"4":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"1080","width":"1920","class":"media-element file-default","data-delta":"4"}}]]

Графіка гри стала помітно краще, в порівнянні з тією ж Crimes & Punishments 2014 року. Розслідувати справи тепер не тільки цікаво, а й приємно. Похмурий осінній Лондон змінюється мальовничим передмістям, яким переміщуються досить добре промальовані герої.

Правда, відчуття «фонових» вулиць нікуди не поділося. Місто не виглядає живим, хоча на деталі розробники не поскупилися. Але ці деталі не дають єдиної картини, перехожі і персонажі виглядають статистами, які тільки і чекають, коли гравець зробить якийсь рух.

Хоча, звичайно, виглядає це все не так театрально, як в Crimes & Punishments, певний прогрес є, але над ігровим світом ще варто попрацювати.

Висновок

[[{"fid":"175619","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false},"type":"media","field_deltas":{"5":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":false,"field_file_image_title_text[und][0][value]":false}},"attributes":{"height":"310","width":"620","class":"media-element file-default","data-delta":"5"}}]]

Sherlock Holmes: The Devil's Daughter вийшла дуже різноплановою грою. З одного боку, розробники трохи переборщили з якимись елементами гри, зробивши геймплей аж надто різноплановим. А в деяких місцях, навпаки, недотиснути, пустивши гравця подорожувати по красивому, але не дуже живому світу.

І, тим не менш, The Devil's Daughter - це, поза всяким сумнівом, дуже цікава і захоплююча гра, абсолютно унікальний за своїм геймплеєм квест. Ще й розроблений в Україні, від чого грати в нього ще приємніше. Є чим пишатися.