На початку травня у Барселоні пройшов чемпіонат світу з історичного середньовічного бою (ІСБ) «Битва націй». В цьому році у фіналі зустрілися збірна Росії і України, переможцями вийшли зі складної сутички наші співвітчизники. Про це відразу розтрубили багато політиків та громадські діячі, бачачи в цьому якийсь символізм.

Знай.ua поговорив з безпосереднім учасником цих змагань, ветераном збірної України Ігорем Зотовим. Він докладно розповів про правила і тонкощі ІСБ, про протистояння українців та росіян, а також про те, коли зможе Україна прийняти чемпіонат світу «Битва націй».

- Розкажіть про сам виді спорту. Які правила? Як давно існує українська збірна?

- Історичний середньовічний бій раніше називали історичним фехтуванням. Він ще не є офіційним видом спорту, хоча багато країн, намагаються його зареєструвати. В Україні теж є така тенденція, зараз як раз вийшли на фінішну пряму.

Саме це змагання - «Битва націй» - стало переломним у популяризації спорту. Перший раз у 2010 році в Хотині в Україні провели такі змагання. Тоді брало участь чотири країни: Україна, Росія, Білорусь та Польща. Потім з кожним роком кількість країн стало збільшуватися.

Популярні новини зараз
Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Зараз ці змагання найчастіше проводяться в Європі. Кількість команд коливається на позначці 40. Це повноконтактний бій у лицарських обладунках, де можна бити зброєю, щитом, кінцівками. Ми використовуємо аналоги історичної зброї, але воно не заточене, це єдина відмінність.

В основі цього спорту лежить не тільки елемент змагання, але і історичний аспект. Так чи інакше, учасники намагаються бути схожими на середньовічних воїнів своєї країни.

- Як зараховується перемога?

- У масових номінаціях базове правило одне - поки людина не впала - він у бою. Якщо навіть сам спіткнувся і опинився на землі - то все: виходиш з бою.

- Судді є в цих змаганнях?

- Є, звичайно, сертифіковані за версією асоціації. Вони обслуговують змагання по всьому світу.

- Призові? За що точиться жорстка боротьба?

- Боротьба йде за кубок, за медалі. Є, як правило, призовий фонд. Дуже часто дають зброю в якості подарунків.

- У багатьох спортивних змаганнях не обходиться без політики. І ворожнеча меж країнами переходить і в спортивні змагання. Як з цим у вас?

- Практично не зустрічається. Ми навчилися за час зустрічей на аренах, як-то абстрагуватися від політичного аспекту. В першу чергу бачити один в одному саме спортивного опонента. Не в наших інтересах сваритися один з одним. Ми намагаємося один одного берегти, зберігати хороші відносини.

Звичайно, є винятки з цього правила. Але вони поодинокі. Збірні своїх країн намагаються це контролювати.

Чого не скажеш, на жаль, про вболівальників, які іноді дозволяють собі якісь нехороші висловлювання, некоректні гасла. Намагаються проектувати на політику. На них ми не маємо впливу. Бійці собі такого не дозволяє.

- Але ж про це змагання заговорили тільки тому, що зустрілися Україна та Росія. І наша збірна перемогла.

- Не впевнений. Справа в тому, що вже восьмий рік поспіль Україна в фіналі зустрічається з Росією. Росія найсильніша збірна. Навіть не дивлячись на нашу перемогу в цьому бою 21 на 21, в загальному медальному заліку вони нас обійшли досить істотно. 21 на 21 називають королівською, так як закриває змагання, найбільше в них людей. Але є і дуельні, і п'ять на п'ять - де домінують росіяни.

- Цікавий бій з росіянами. Чи не було заборонених прийомів і провокацій з їхнього боку?

- Все було по-чесному. Ми намагаємося не застосовувати брудних прийомів і провокацій. Так як може послідувати з іншого боку симетрична відповідь. По-друге, сама цінність перемоги, якщо вона здобута нечесним шляхом, знижується.

- Хто учасники нашої збірної?

- У нас є все: від студентів до дорослих. Є військові, журналісти, багато лікарів, IT-фахівців. Жінки теж присутні.

- Як стати членом української збірної?

- Формально потрібно зареєструватися на відкриті національні змагання. Теоретично може прийти будь-яка людина. В основному з вулиці не приходять. Як правило це відбувається через клуби реконструкцій боїв.

- Як часто травми? Чи бувають летальні випадки?

- Летальних не було. Але травми регулярно. Це в основному забої, синці, легкі розсічення, вивихи, але бувають і струсу мозку.

- Чи варто очікувати проведення «Битви Націй» незабаром в Україні?

- Зараз в європейських країнах зручніше проводити змагання. Краще інфраструктура. До України багатьом командам не сильно зручно добиратися. Але я впевнений, що незабаром, в Україні знову пройдуть ці змагання. Звичайно, не через рік. Але через три або чотири роки, безумовно Україна побачить «Битву націй».

Також читайте більш докладно на Знай.ua про те, як українці тріумфально розгромили росіян.