Ціни на сувеніри в Єгипті зросли у кілька разів. Їх підняли росіяни. Найдешевші брелоки із жуками і магніти на холодильники коштують від 3 доларів, хоча два тижні назад їх можна було купити по 1 долару, а якщо поторгуватися, то і 3 штуки за 2 долара. Також підвищилися ціни на традиційні єгипетські хустки-арафатки (4 долари), чаї (8 доларів), спеції (10 доларів). Єгиптяни відмовляються торгуватися і не знижують ціни.

"Росіяни забирають усі сувеніри, не торгуючись. Вони відлітають від нас, і не знають, коли повернуться ще", - говорить продавець сувенірів Мухамед у аеропорті Хургада.

Хоча через аеропорт Хургади росіян не евакуюють, але процедуру проходження митниці там суттєво спростили і прискорили. Настільки, що навіть пропускають заборонені на борту предмети.

"Наш літак до Києва відправлявся в один час із російським. Працівники аеропорту так поспішали чимшвидше пропустити пасажирів на борт, що не помітили півторашку води у моєї сусідки в сумці, а я уже вдома, розбираючи свій наплічник, який брала у салон літака, знайшла складний ніж, який забула перекласти у багаж. Чула, як росіяни в аеропорту хизувалися коралами та раковинами, які вивозити з території Єгипту заборонено. За такі знахідки у багажі мали б штрафувати, але їх навіть не знаходили під час огляду" - розповідає Ольга Гончарова, що нещодавно повернулася із Єгипту.

Читайте також: МЗС застерігає українців, які зібрались в Єгипет

Популярні новини зараз
Україна може поринути у темряву: енергетики заговорили про блекаут Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Єгиптяни евакуацію росіян із країни сприймають із сумом. Кажуть, що стільки, як на них не заробляють більше ні на яких туристах.

"З ними весело торгуватися, вони можуть стояти біля магазину годинами, і замість однієї речі купити кілька. Умовити на таку комерцію англійців чи німців не можливо" - каже Ахмед, що продає магніти.

У той же час інші туристи евакуацією росіян задоволені:

"Куди приходять росіяни, приходить розруха. Я час від часу їжджу у відпустку на Червоне море останні 10 років. Якщо в перші мої приїзди корали були яскраві, риби не боялися підпливати до людей, то тепер усе змінилося. Росіяни не зважають на заборону ламати корали, і виносять із моря цілі пригоршні морських дарів. Ранком ловлять кольорову рибу. Не розумію – навіщо, адже ні приготувати, ані забрати із собою її не можна. Пишуть на панцирах черепах щось на своїй мові. Через це тварини тікають з узбережжя. Думаю, що й піраміди скоро розберуть по камінчику – як сувеніри на пам'ять" - розповідає чех Марчек.

Читайте також: Путін заборонив росіянам відвідувати Єгипет

Самі ж росіяни обурені тим, що їхня влада, оголошуючи про небезпеку перебування у Єгипті, дозволяє по центральних каналах у пройм-тайм рекламувати відпочинок саме у Шарм-аль-Шейху.

У зв'язку із панікою, що склалася навколо падінням російського літака, ціни на путівки до Єгипту впали удвічі. Так, з'явилися тури на тиждень по 300 доларів на двох. Раніше такі продавали у два рази дорожче. Проте, українці не поспішають купувати небезпечні путівки. Потік туристів падає, і туроператорам, ймовірно, доведеться відмовитися від частини замовлених рейсів. Деякі ще сподіваються, що ситуацію врятують росіяни, яким заборонили літати до Єгипту, а з території України це було б для них дешевше. Проте, російські туристи замовляти путівки через Україну не поспішають.