Біографія

Лілія Гриневич - одна з українських політиків і державних діячів.
Дата народження - 13.05.1965.

Батьки були вчителями. Після школи вчиться на викладача-біохіміка. Кар'єру починає з вихователя і закінчує директором школи. Пізніше йде в політику, де займається сферою освіти і проводить освітню реформу (перехід з 11-ти літнього навчання в школах на 12-ти літній). Вільно володіє польською та англійською.

Сім'я

Вийшла заміж за М.М. Гриневича, якого зустріла ще будучи студенткою. У неї двоє дітей: дочка Оксана і син Богдан-Орест. Також має двох онуків від старшої дочки. Син пішов вчитися на китайського філолога в КНЛУ.

Освіта

Освіту отримує відразу подвійну - біохіміка-викладача і менеджера-економіста. Першу закінчує у Львівському державному університеті імені Івана Франка, у 1989 р. Другу - в 1993 р, вчилася в Міжгалузевому інституті підвищення кваліфікації та перепідготовки кадрів при Львівському політесі.

Крім того проходить стажування в Колумбійському та Варшавському університетах. Захищає кандидатську на тему "Тенденції децентралізації управління освітою в сучасній Польщі", однак через одинадцять років з'ясовується, що робота була плагіатом.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Також, поки вчилася, співає в хорі під назвою «Черемош» при ЛНУ. Цією своєю діяльністю дуже гордиться, адже в той час, як вважає Лілія, можна було вважати подвигом спів українських пісень.

Кар'єра і бізнес

Ще поки вчилася на старших курсах свого першого університету, починає працювати лаборанткою кафедри біохімії на факультеті біології. Працює лише 4 місяці і вже стає вихователем групи подовженого дня у львівській школі №70. Через рік вже викладає біологію.

Вона продовжує різко проходити кар'єрними сходами і через чотири роки (1992) отримує місце замдиректора по національному вихованню в іншій школі, №7. Лише через пару років, вона - вже замдиректора по навчально-виховній роботі старших класів в 53-й школі. Дивно, але ще через 4 роки - директор 28-ї школи.
Мабуть 4 - щасливе число Гриневич, адже в 2002 році вона різко переїжджає до Києва на запрошення Віталія Журавського (на той момент перший заступник міністра освіти і науки). Пізніше він стане народним депутатом ПР і радником Януковича.

Ще через таких же 4 роки вона стає засновником і главою Українського центру оцінювання якості освіти.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Відразу ж, як Журавський отримує місце заступника голови КМДА, Лілія приєднується до команди Черновецького, який був тоді мером Києва. Як відзначають соратники міністра, завдяки Журавському та родичам, вона отримує посаду начальника Головного управління освіти і науки КМДА.

Саме працюючи в команді мера Леоніда Черновецького, вона накопичує свій перший капітал. Якраз в цей час в школах і дитячих садках Києва активно розвиваються «благодійні» фонди. У них пішло чимало грошей батьків і бізнесменів. Тоді ж Гриневич отримує квартиру, як держслужбовець.

Однак настає момент, коли Черновецький і Журавський перестають бути друзями. Тоді ж Гриневич йде в опозицію. Звільнитись то звільнилася, а ось про київську освіту не подумала. Давиденко (депутат ради Києва) заявляє, що школи в жахливому стані, вони не готові до нового навчального року, у вчителів заборгованості по зарплатні. Але Гриневич бачить перед собою майбутнє в політиці і ні перед чим не зупиняється.

Яким чином Гриневич взагалі заробляє собі на життя до 2012 року не відомо.

Політика

У політику її призводить Юрій Луценко. Під час президентського правління Януковича вона примикає до опозиції і досить активно бере участь у всіх акціях. Це дозволяє їй швидко наблизитися до Яценюка і вона стає його радником, допомагає вирішувати питання освіти. І все ж в парламенті з’являється завдяки Тимошенко - в 2012 році отримує 14-й номер в партії «Батьківщина» і проходить в ВР. Після проходу в парламент, Лілія Михайлівна очолює Комітет з питань науки і освіти.

На цій посаді вона мовчки дивиться, як вся система освіти розвалюється з вини Дмитра Табачника. Гриневич звинувачують у бездіяльності, при цьому Олег Соскін (директор Інституту трансформації суспільства) говорить, що на це можуть бути пару причин: вона або некомпетентна, або боїться заперечувати Табачнику. Гриневич виносить урок, і хоч трохи, але критикує Табачника.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Після об'єднання партій Тимошенко і Яценюка, Гриневич обирають в якості одного із заступників лідера партії. 2014 рік особливо не впливає на Лілію Михайлівну, вона ще раз проходить в ВР, але вже в складі «Народного фронту». Але вже в жовтні назріває новий скандал (його зам'яли), Лілію звинуватили в просуванні інтересів людей Табачника.

І ось Яценюка відправляють у відставку. Його місце займає Володимир Гройсман. З цього моменту у Гриневич нова посада. У квітні 2016 року вона входить до складу нового Кабінету Міністрів і стає міністром у своїй сфері, в освіті.

Компромат і чутки

Крім виявлення плагіату в її кандидатській дисертації, також виявили, що її публікації ( «Вітчизняна педагогічна теорія про розвиток освіти в Україні в контексті євроінтеграційних процесів» і «Поняття« освіта »,« розвиток освіти »,« освітня політика »в сучасному науковому дискурсі» ) також просто складені зі шматочків чужих робіт, при цьому Гриневич не просто висловлює ту ж думку, але й зберігає помилки. Викрутитися з цього Гриневич не вдається, тому вона не заперечує запозичення. Посилається на те, що особливо не було часу писати статті при законотворчості, а також на те, що її кандидатська робота була перевірена в 2005 році і ніякого плагіату не було виявлено.

У цій ситуації цікаво те, що Гриневич навіть не намагається вибачитися перед авторами. Вона просто обіцяє більше так не робити і не використовувати ці праці. Відразу ж після цієї заяви звинувачує в змові людей Табачника.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Цікаво й те, що саме Гриневич просуває представлення в Міністерстві освіти, відповідно до якого Кабмін скасовує позбавлення наукового ступеня, що забезпечує безпеку самої Гриневич. Також робить анонс створення

Національного агентства щодо забезпечення якості вищої освіти. Це агентство зобов'язане було приступити до роботи восени 2016 року. Цього, звичайно, не трапляється і голова Агентства, Сергій Храпатий, перед новим роком звинувачує Гриневич в тому, що вона цілеспрямовано блокувала їх роботу. Гриневич знову робить людей Табачника цапами відбувайлами, заявляючи, що саме вони захопили Агентство.

Скандали не припиняються і в 2016 році. Тоді українці ніяк не розуміли, в чому проблема, чому реформа освіти все ще не відбувається і знаходиться в якомусь ступорі. Виявилося, що зі своєю скромною зарплатою та іпотекою Лілія Михайлівна святкує свій день народження в одному з найдорожчих ресторанів Торонто «Alo Restauran», разом з ще 19 людьми. Підсумково, навіть якщо вважати по-мінімуму, то такий відпочинок їй обійшовся приблизно в 4 000 доларів. Важливо не тільки це, в Канаді Гриневич відпочиває саме в робочий час.

Ще одним скандалом стало введення 12-річного навчання в школах. Всі підручники потрібно було перевидати, програми переписати згідно з новою системою, реформі піддалися б й університети. Більш того, навчальний план на 10-11 виключає точні та природничі науки із обов'язкового вивчення. Все це викликало тонну суперечок і обурення від українських громадян. Ще більше наростає конфлікт через образи дітей. МОНУ видає підручники з написом «Підручник для спеціальних загальноосвітніх навчальних закладів для розумово відсталих дітей. Рекомендовано Міністерством освіти і науки України »на титульному аркуші.

Що цікаво, в той час, як МОНУ реалізовує свої абсурдні ідеї і не проводить обіцяні реформи, Гриневич отримує надбавки за інтенсивність праці. Так, в грудні минулого року їй додатково нарахували за труди 16 тис. гривень. А сама Гриневич в цьому ж час публічно розписалися у своїй нездатності очистити МОНУ від клану Табачника і заявив, що люди екс-міністр продовжує працювати в МОНУ.

Крім скандалів і ляпів в професійній сфері, 2016 рік розкриває той факт, що син Гриневич незаконним шляхом отримав земельну ділянку, який був призначений для учасника АТО.

Декларація

Лілія Михайлівна тричі подавала свою декларацію за 2015 рік, в 2016 і 2018 роках. Перші дві декларації показують її дохід викладача 40 962 грн., уточнююча декларація показує меншу суму - 30 191 грн., плюс плата за рецензію 10 500 грн.

У декларації за 2017 рік:
• Київська квартира площею 102,7 метрів квадратних метрів (її в 2007 році вона купила за 18 (!!!) гривень). У квартирі прописані чоловік, дочка і син Лілії;
• Ще одна київська квартира 83,4 метрів квадратних (взята в іпотеку і коштує трохи більше мільйона грн.)
• 2 ділянки землі на 12 соток кожна, знаходяться недалеко від Києва.
• Депозит Лілії Гриневич - 228 000 грн., чоловіка - 200 000 грн.
• Готівкою у обох - 28 000 доларів.
• До речі, готівкових коштів цілком достатньо, щоб достроково погасити іпотеку (708 700 грн.), але сім'я все одно її виплачує по частинах.
Крім цього, якщо вивчити всі декларації Лілії Гриневич, можна знайти досить багато дивних речей. Ось повний список:

У 2007-му році вона отримала квартиру в Києві за 18 тисяч гривень.
У 2011-му році, Гриневич, згідно її біографії, безробітна. Однак, в декларації вказано, що вона отримувала зарплату і валюту, яку їй перераховували незрозуміло звідки.

Квартира міністра до 15-го року належала лише їй, а ось в декларації 2015 раптово її розділили на 4-х людей: 3 членів її сім'ї та одного невідомого.
У декларації за 2015 р у Гриневич сплив земельний пай площею +1196 кв.м. Згідно з документом, він був куплений в 2011 році, правда, в деклараціях за попередні роки цей факт не був зафіксований.

У тому ж році у Гриневич з'являється іпотека. Але не тільки, на її рахунках так само незрозуміло звідки взялося 420 тисяч грн. Якщо 200 Походження вона пояснила, як вкладені нею кошти в 2015 році, то інші невідомого походження.

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Після цього на рахунках Лілії Гриневич і її чоловіка з'являється ще більше грошей, навіть у валюті. Ось тільки іпотеку вона не намагається погасити, а платить величезні відсотки.

Фотографії

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Лілія Гриневич
Лілія Гриневич

Відео

Посилання

https://www.facebook.com/liliya.grynevych