Костянтин Бриль любить відпочивати на широку ногу. Де він тільки не побував: у Німеччині, Греції, Італії, Франції... Віддає перевагу дуже дорогим готелям. Їздить на дорогих авто. Мешкає у шикарній садибі. Одна з його доньок вирізняється мажорною поведінкою, вважає за краще закордонні вояжі. Звідки такі величезні суми грошей у глави Запорізької області? Давайте ж спробуємо розібратися в цьому.

Біографія

Народився 14 квітня 1970 року.

Знак Зодіаку: Овен. За східним гороскопом: рік Сталевого Собаки.

Національність: українець.

Віросповідання: православний.

Для Костянтина Бриля і деяких інших українських чиновників, напевно, е-декларація - фількіна грамота, адже вони не вважають за потрібне вносити в неї свої витрати й придбання. Глава Запорізької ОДА Костянтин Бриль володіє дорогим автопарком і рядом нерухомості. При цьому не дотримується закону, прикриваючись своїми генеральськими погонами.

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Запорізький губернатор не побажав публікувати свою електронну декларацію 2017 -го року. Чиновник не хотів, щоб вона стала надбанням гласності. ЗМІ і зовсім заявив, що цей документ - «державна таємниця». Про всі секрети екс-«СБУшника», який досяг успіху, більш докладно й поговоримо.

Сім'я

Згідно з даними одних джерел, народився в Донецьку. За іншими, - в Запоріжжі. З дитинства був знайомий із Юрієм Кравченком (екс-міністр внутрішніх справ України). Як відомо з власних слів губернатора, його дитинство пройшло в Добровеличківці Кіровоградської області. Про це він сказав у одному з інтерв'ю ЗМІ, а стосовно генерала ВСУ відмітив: «Він був близькою людиною для нашої сім'ї, мої батьки дружили з ним».

Згодом їхня сім'я переїхала до Переяслав-Хмельницького (Київська область). Батько Іван Петрович працював там начальником санепідемстанції. Мати - викладачем. Згодом уродженець Олександрії (Кіровоградщина) Юрій Кравченко допоміг Костянтинові Бриль зробити кар'єру.

Сімейний стан: одружений. Сім'я: дружина Майя Петрівна - друга дружина. Її дівоче прізвище - Матвієнко. Діти: три дочки - Христина, Валерія і Майя. Перша дружина - етнічна німкеня. Два сина від першого шлюбу та колишня дружина проживають у ФРН.

Освіта

У 17 років закінчив Київське Суворовське військове училище (нині - Київський військовий ліцей ім. Богуна), куди батьки визначили сина відразу після закінчення 8-го класу.

У віці 21 рік відправляється до Омська (Росія), де через чотири роки (в 1991-му) закінчує вище загальновійськове командне училище ім. Фрунзе: восьма рота, четвертий взвод. За словами самого Бриля, навчався там на факультеті «розвідки». Однак, за даними Скелет-інфо, там такого факультету і в помині не було. І отримав він там, швидше за все, спеціалізацію інженера з експлуатації бронетанкової та автотехніки.

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

2000 рік - закінчує Національну академію внутрішніх справ України. Через 10 років - Національну академію держуправління при Президентові України.

Кар'єра і бізнес

Відразу після закінчення суворовського училища майбутнього генерала розподіляють у Німеччину в Західну групу військ. Ось так удача! Він почав будувати кар'єру з посади командира мотострілецького розвідувального взводу в розвиненій державі.

Коли Костянтину було 23, його військову частину вивели з Німеччини в Росію. Командир розвідроти ще кілька місяців прослужив під Ростовом, після чого вирішив змінити сферу діяльності, розчарувавшись у зарплатні та військовій кар'єрі. Тут і допоміг йому «дядя Юра». Юрій Кравченко на той момент був заступником міністра і жив у столиці.

Екс-розвідник перевтілився на інспектора ДАІ на ділянці траси між Борисполем і Переяславом-Хмельницьким. А незабаром і зовсім зайняв крісло начальника райавтоінспекціі. Але цю інформацію його біографія виключає. Навіщо чорнити себе? Тим більше, що на дорозі біля Переяслава відбулася загибель відомого політика Чорновала, розслідування якої так і не знайшло свого завершення. Чи не випадково?

За даними Скелет-інфо, після похорону загиблого Костянтин Іванович іде на підвищення. За допомогою Юрія Кравченка командир обласного полку ДАІ швидко будує кар'єру далі. І незабаром опиняється в Києві в ролі довіреного помічника «дяді Юри». Після закінчення Національної академії внутрішніх справ отримує звання генерал-майора.

Поки чоловік Майї Бриль за допомогою Юрія Кравченка робив кар'єру, вона стала співзасновником ТОВ «Юридична фірма« Центуріон », яка була зареєстрована в Херсоні в 2002-му. Серед числа співзасновників - і рідна донька екс-міністра Юрія Кравченка, якого негайно прибрали з посади після скандалу з «плівками Мельниченка», і він став губернатором у Херсонській області. Тут екс-міністр швидко зорієнтувався і вирішив ще більше збагатитися на експорті зерна.

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Тим часом його дружина стає співзасновником ще одного ТОВ - львівського магазину зброї «Гал-Арс». Стає зрозуміло, чому МВС виступала проти легалізації українського збройового ринку.

Коли Юрій Кравченко і Костянтин Бриль перекваліфікувалися на працівників податкової, Майя Петрівна стала співзасновником фірми ТОВ «Мисливські стежки». За даними ЗМІ, в 2004 р. організація орендувала сорок дев'ять тисяч га землі під мисливські господарства, створені для vip-клієнтів. Цікаво, що компаньйон дружини губернатора за трьома мисливськими угіддями - син екс-мера Бердянська Олексія Бакая.

Тінню генерала внутрішньої служби був Костянтин і згодом. Коли Юрія Кравченка призначили главою Державної податкової адміністрації України, наш герой став генералом податкової міліції. Після першого Майдану і раптової смерті покровителя Костянтин Іванович продовжив сімейний мисливський бізнес.

Ходили чутки, що Костянтин Бриль «кришує» одеські та іллічівські порти, отримуючи по 200 доларів за кожен товарний контейнер. Громадський скандал вибухнув після того, як Олександр Бондаренко зробив публічну заяву щодо цього. Генерал-майор, звичайно ж, усе заперечував.

У кінці 2008-го він попався на хабарництві. Генерала звільнили із займаної посади, а справу швиденько зам'яли. Майже два роки Костянтин Іванович займався незрозуміло чим - про це його автобіографія умовчує.

У 2009-му не без допомоги підприємця-мільярдера Валерія Хорошковського, якого Віктор Ющенко призначив першим заступником голови СБУ, стає старшим консультантом Департаменту контррозвідувального захисту економіки СБУ. Прагнення генерал-майора «заробляти» легкі гроші на митниці закінчилося тим, що через рік його звільнили.

2011-2014 рр. - існує кілька версій щодо цього періоду. За свідченнями знайомих, генералу допомогли влашуватися в Київську ОДА, де він значився на посаді радника голови управління з питань внутрішньої політики та заступник начальника організації.

За даними інших джерел, він успішно боровся з корупцією і організованою злочинністю, перебуваючи на посаді першого заступника начальника Головного управління ЦА СБУ.

2012 року балотується у ВР під прапорами партії «Удар». Згодом обирався від «Народного Фронту».

2015-2016 рр. - перший заступник голови Запорізької обласної державної адміністрації. Очолює ЗОДА з 22.04.2016 р.

Компромат і чутки

Про походження свого багатства Костянтин Іванович Бриль любить говорити ЗМІ, що перший свій сімейний капітал йому вдалося сколотити суто зі своєї зарплатні та зарплати дружини в Німеччині, куди він «по блату» потрапив після училища. Але в цю «відмазку» мало хто вірить.

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Швидше за все, саме «смугаста паличка» допомогла йому «стати на ноги» і обзавестися нерухомістю, в тому числі столичною. Як відомо, в ті часи, влаштовуючи засідки на дорогах, можна було дуже непогано заробити. Тим паче, що незабаром він з простого інспектора виріс до посади начальника районної автоінспекції.

У деклараціях губернатор Запоріжжя вносить членів сім'ї, але багато чого не відображає. Він вирішив не вказувати чотири «Мерседеса», свої дорогі закордонні поїздки, розтрати, пов'язані із відвідуванням елітного кінного клубу та багато іншого.

Вніс до декларації 2017-го столичну квартиру дочки Валерії площею 77,8 м². Два гаража дочок. У Студеніках Переяслав-Хмельницького району Київської області у дружини є будинок (318,80 м²). У спільній власності Костянтина Івановича (33,34%) і його дочки Христини (66,66%) - житловий будинок на 629 квадратів. Столичний будинок на 282,40 квадратних метра - власність губернатора ЗОДА. Йому також належить невеликий дачний будиночок (45,80%) в Києві.

У Києві у генералу-губернатора чотири земельні ділянки загальною площею 3145 м². Є невеличка ділянка землі (1000 м²) в Циблях Переяслав-Хмельницького району Київської області.

Костянтин Іванович завбачливо вносить до декларації телефон Vertu Signature невідомої вартості (їх ринкова ціна в 2018 році - від 3 тис. 100 євро до 35 тис. євро в залежності від моделі). Декларує кілька пар дорогих годинників, зброю.

Із транспортних засобів: «Фольксваген Кадді», 2004 р.в., «Тойота Кемрі» 2017 р.в і автомобільний причіп 2008 р.в. У власності Майї Петрівни - водний засіб BRP, 2005 р.в., причіп, 2011 р.в. Те, що Костянтин Іванович обманює в декларації, підтверджують також цифри, зазначені ним у вартості «Тойоти Кемрі» (360 тис. 177 грн.)

Авто було куплено 28.04.2017 р. І, швидше за все, в автосалоні, оскільки машина 2017 р.в . У 2018 році на вторинному ринку таке автоь коштує від 554 тис. 400 грн. до 903 тис. грн. То як ще у позаминулому він умудрився придбати його значно дешевше?

Йдемо далі: в декларації є ще «Ленд Ровер Рендж Ровер», 2013 р.в. і «Мерседес-Бенц», S 350, 2014 р.в. із зазначенням «інше право користування». За даними проекту "Декларації" (Bihus.Info), працівники НАБУ розслідували кримінальне провадження проти Костянтина Івановича, підозрюючи його в недостовірному е-декларуванні.

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

У результаті слідчих заходів було встановлено, що голова Запорізької обласної державної адміністрації має право користування ще на чотири «Мерседеси». І їх він не вказав у своїй декларації: моделі G 63 AMG, SLK 200, S 500, Viano.

За інформацією "Наші гроші", генерал багато подорожував. Разом із дружиною та доньками глава сімейства побував у Франції, Італії, Ізраїлі, Туреччині, Німеччині, Греції і т.д. Причому мешкала сім'я в досить дорогих готелях.

Наприклад, згідно з даними 24tv.ua, вартість послуг авіакомпанії за одну лише поїздку в 2016 році склала майже сорок дві тис. доларів. А який був зазначенний офіційний річний прибуток глави Запоріжжя? У декларації губернатора за 2016 рік вказана сума - 78 тис. 678 грн. (Служба Безпеки України) і 191 тис. 300 грн. (Запорізька обласна державна адміністрація).

До речі, про ці дві роботи: тут криється ще одна афера. Виходить, що Костянтин Іванович, перебуваючи на посаді голови Запорізької ОДА, поєднував її зі службою в СБУ. І коли обурена громадськість почала піднімати це питання, губернатор говорив про те, що його, як генерала СБУ, відрядили з цієї Служби до облдержадміністрації.

Навесні 2017-го чиновник виконавчої влади відмовлявся подавати свою е-декларації, стверджуючи, що він - діючий генерал СБУ. А вищому офіцерському складу спецслужби нібито не годиться розкривати про себе такі подробиці.

За декларацією його прибуток від відчуження рухомого майна склав 600 тис. грн. Дохід від відчуження нерухомого майна неповнолітньої доньки Христини - 3 млн. 990 тис. 240 грн. Прибуток дружини Майї Петрівни від здачі житла в оренду - 221 тис. 613 грн.

Батько зробив дочці подарунок у негрошовій формі на суму 280 тис. грн. і задекларував його. На банківському рахунку губернатора - 200 тис. грн. У його дружини - 20 тис. грн., готівкою - 250 тис. доларів і 800 тис. грн.

У одному з інтерв'ю з приводу суміщення двох несумісних посад губернатор Запоріжжя і зовсім збрехав ЗМІ, що отримує зарплатню тільки в СБУ. І продовжує брехати, що всі свої багатства нажив тільки завдяки тому, що три роки працював у Німеччині на початку дев'яностих.

Фотографії

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Костянтин Бриль
Костянтин Бриль

Відео

Посилання

Фейсбук.

Офіційний сайт, Запорізька обласна державна адміністрація.

Контакти, адреса: 69107, г. Запоріжжя, пров. Соборний, 64. Телефони: +38 (061) 239-Електронна адреса: adm@zoda.gov.ua