Україна досі не може остаточно повернути контроль над чималою частиною своєї території. Мова йде про анексований Росією Крим та Сімферополь, ОРДЛО, а також місця нелегального видобутку бурштину у Волинській, Рівненській та Житомирській областях.


Бурштинова імперія в Україні

Видобуток бурштину
Видобуток бурштину


На даний час розібратися у ситуації не змогли ні МВС, ні армія. Якщо із Донбасом та Кримом все більш менш ясно – туди вторглися росіяни, то "бурштинові території" могли навпаки приносити чималі суми до державного бюджету щороку, утримувати ЗСУ, забезпечувати соціальні потреби населення.

Видобуток бурштину
Видобуток бурштину

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

Поки що так звані "теплі місця" передані приватним особам.
Слід зазначити, що ще рік тому на Рівненщині Нацгвардія не могла припинити нелегальний видобуток бурштину.

Повстання старателів в Зарічному змінилося затишшям і продовженням видобутку. Навіть потужному оперативному штабу не вдалося нічого виправити.

Видобуток бурштину
Видобуток бурштину


За оцінками експертів, в Україні щорічно видобувається від 120 до 300 тонн бурштину, але в середньому лише 5 тонн здобуті легальним шляхом.

Видобуток бурштину
Видобуток бурштину

Річний прибуток від нелегальної торгівлі каменем складає 300-400 мільйонів доларів. Тим часом політики із завидною регулярністю обіцяють вирішити цю проблему. Уряд мав внести до Верховної Ради відповідний законопроект, який поки так і не з'явився.

Однак боротися з нелегальним видобутком бурштину мають і на місцевому рівні.


Дивіться: На Рівненщині Нацгвардія не може припинити нелегальний видобуток бурштину


Нагадаємо, Мостова зробила гучну заяву про взаємини з Порошенком.
Як повідомляв Знай.ua, Червоненко влаштував грандіозний скандал у прямому ефірі.
Також Знай.ua писав, українцям показали, чим займаються депутати у Раді окрім роботи.