Верховна Рада схвалила угоду з Європейським Союзом щодо макрофінансової допомоги Україні в розмірі 1 мільярда євро. За ухвалення в цілому відповідного законопроекту (0203) проголосували 242 депутати при необхідному мінімумі в 226 голосів.

В угоді зазначається, що цей мільярд буде надано Україні двома траншами по 500 мільйонів.
Президент Петро Порошенко розраховує, що перший транш Україна отримає в найближчі тижні.

Для того, щоб отримати допомогу, Україна має виконати умови програми Міжнародного валютного фонду і отримати позитивну оцінку від Єврокомісії щодо прогресу, досягнутого в макроекономічних і структурних реформах.

Фінансова допомога має на увазі, що Україна і далі буде дотримуватися ефективних демократичних механізмів, зокрема, багатопартійної парламентської системи і гарантувати повагу прав людини.

"Загальний розмір кредитної угоди - 1 млрд євро. Він буде надано нам двома траншами. Для першого траншу ми вже виконали всі технічні умови, які викладені в меморандумі", - сказала виконуюча обов'язки міністра фінансів Оксана Маркарова і додала, що ставка складе не більше 3 % річних, термін - не більше 15 років, а отримання першого траншу при ратифікації угоди можливо вже в цьому році.

Нагадаємо, наприкінці серпня Україна і Європейський Союз підписали меморандум, відповідно до якого Київ отримає 1 мільярд євро макрофінансової допомоги у формі позик.

Як повідомляв портал "Знай.ua", МВФ пом'якшив свою позицію щодо виділення Україні чергового, п'ятого кредитного траншу під тиском свого ключового донора - Сполучених Штатів

Популярні новини зараз
Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею "Продам місце в черзі": чоловіки штурмують ТЦК, воєнкоми не справляються Українці нарешті побачили Poch Tavria XL, яку збирали для Франції: навіть у таких журналах немає Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись
Показати ще

Також "Знай.ua" писав, МВФ виділить Україні 3,9 мільярда доларів у рамках нової 14-місячної програми підтримки економічної політики stand-by (SBA), яка замінить програму розширеного фінансування (EFF), затверджену в березні 2015 року, що закінчується в березні 2019 року