Рада Євросоюзу із закордонних справ обговорила ситуацію в Азовському морі і вирішив ініціювати прийняття конкретних контрзаходів щодо країни-агресора Росії.

Про це на прес-конференції заявила глава дипломатії ЄС Федеріка Могеріні за підсумками засідання Ради ЄС в Брюсселі, повідомляє "Європейська правда".

За її словами, на зустрічі міністри обговорили ситуацію в Україні та підтвердили підтримку нашій країні та невизнання фейкових "виборів" на Донбасі. Могеріні також наголосила, що дії в Росії в Азовському морі завдають шкоди українській економіці а також морським суднам європейських держав.

"Сьогодні знову була можливість підтвердити нашу єдність навколо позиції, яку ми вже висловили, про невизнання так званих" виборів ", проведених 11 листопада на Донбасі і нашу заклопотаність щодо дій в Азовському морі, які завдають шкоди не тільки українській економіці, а й судам, які ходять під прапорами держав ЄС ", - заявила Федеріка Могеріні.

Верховний представник ЄС завила, що Європейський союз має намір вжити заходів у зв'язку з діями Росії в Азовському морі найближчим часом.

"Це питання, над якими ми будемо продовжувати роботу, в тому числі шляхом застосування цільових заходів в найближчі тижні або дні", - зазначила вона.

Могеріні зазначила, що Євросоюз неодноразово вимагав від Росії припинити свою активність в Азовському морі.

"Ми також вивчаємо конкретні заходи для підтримки постраждалих районів в Україні", - сказала вона, уточнивши, що про ці заходи буде повідомлено пізніше.

Популярні новини зараз
ПриватБанк без розбору блокує платежі українців: покупки перетворилися на "лотерею" Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Звертайте увагу на серійний номер: які гривневі банкноти можна продати за нечувані суми Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну
Показати ще

Зазначимо, що 25 жовтня Європарламент ухвалив резолюцію, в якій засудив дії Росії в Азовському морі, мілітаризацію окупованого Криму і блокаду українських портів. Євродепутати впевнені, що Путіна не зупинити зараз в Азові, то його агресія в майбутньому може поширитися і на решту Європи. Вони запропонували високому представнику Євросоюзу з питань зовнішньої політики і політики безпеки Федеріці Могеріні розглянути варіант введення нових санкцій проти Росії в разі загострення в Азові.

Нагадаємо, 12 жовтня президент Петро Порошенко ввів в дію рішення РНБО щодо захисту національних інтересів України в Чорному та Азовському морі.

Як повідомляв портал "Знай.ua", через російську агресію українські порти в акваторії Азовського моря втратили більше мільярда гривень.

Також "Знай.ua" писав, Україна віддасть Азовське море, але не Путіну. Українська сторона запропонувала Євросоюзу замінити статус моря на "міжнародну територію". Таким чином, іноземні військові судна отримають доступ до акваторії.