І працював там разом з колегами, яких звинувачували в «кришуванні» бурштинової мафії. Але, виявляється, це далеко не все таємне, що стає явним. Нинішній антикорупційний прокурор підтримує зв'язки з людьми, за якими в Рівному закріпилася репутація кримінальних авторитетів і рейдерів.

Про це пише Hyser.

Про етапи кар'єрного шляху Романа Симківа йшлося в першій частині нашого розслідування. Коротко нагадаємо його результати. За час прокурорської діяльності Симківа в рідному регіоні далі затримання рядових видобувачів і дрібних скупників бурштину справа не йшла. Дуже імовірне пояснення цього з'явилося влітку 2016-го, коли затримали заступника прокурора Рівненської області Андрія Боровика і його подільників. Виявилося, що фігуранти «справи бурштинової мафії» працювали разом з Симківим. Тільки він пішов на підвищення до Києва, а вони залишилися в області. І попалися...

Транзит Рівне - Дубровиця - Сарни - Київ

Мало хто зараз пам'ятає, що Роман Симків балотувався до Рівненської міськради в 2006-му році від партії «Свобода». У нього залишилися хороші стосунки по партійній лінії. І коли генпрокурором став «свободівець» Олег Махніцький, наш герой, який просиджував штани в апараті обласної прокуратури, стає прокурором дохідного «бурштинового» Дубровицького району. У ті часи «свободівці» дуже цікавилися бурштиновою темою. Коли в Рівному знімати призначеного Махніцьким прокурора області Сергія Кубрака приїхав заступник генпрокурора Володимир Гузир, то останній заявив: йому відомо про можливе «кришування» Кубраком незаконного бурштинового промислу.

Прокурора області замінили, але районні кадри ніхто не чіпав. А Симківа в квітні 2015-го навіть підвищили – перевели керувати прокуратурою найбільш «бурштинового» Сарненського району. А в кінці року він опинився в елітній САП. Стрімка кар'єра, але щось в ній насторожує.

Популярні новини зараз
Почекайте з покупками: виплати пенсій затримають Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики "Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини
Показати ще

Складається враження, що Симківа ведуть від посади до посади. До травня 2014-го його життя проходить нудно – ніяких злетів, суцільна рутина. І тут за півтора роки він транзитом опиняється на відповідальному посту в Києві. З огляду на ймовірність наявності ляльководів в долі Симківа, версія про те, що в НАБУ його розглядають в якості заступника глави САП, цілком імовірна. Тільки спочатку Артем Ситник спробує замінити Назара Холодницького близьким до себе прокурором Андрієм Перовим. А там, дивись, піднімуть по службових сходах і «бурштинового прокурора».

До Романа Симківу в зв'язку з вищевикладеним виникає чимало запитань. Однак все це в порівнянні з іншими фактами - ще «квіточки». «Ягідки» в тому, що Симків підтримував стосунки не тільки з нечистими на руку колегами («скажи, хто твій друг, і я скажу, хто ти»), але і з... відвертим криміналітетом.

Друг сім'ї - рейдер Федорчук

Андрій Федорчук в столиці особистість маловідома, а ось на Рівненщині його знають дуже добре, але в недобрій якості – як кримінального авторитета, рейдера і афериста. У січні минулого року пану Федорчуку було присвячене ціле журналістське розслідування телеканалу «24». Його автори з'ясували, що в Рівному діє угруповання юристів-спортсменів, які займаються «віджиманням» житла і бізнесу у громадян. Її, за даними журналістів, очолює Андрій Богданович Федорчук. Саме він нібито керує «тітушками», які виселяють городян з їхніх будинків і квартир. У зв'язці з рейдерами працюють судді, правоохоронні органи і місцева влада. На одному з відео видно, як Федорчук штовхає і б'є жінок.

А депутат Рівненської міськради Ганна Іванова стверджує, що саме за вказівкою цієї людини її облили кислотою. Як тут не згадати Катерину Гандзюк, яку точно так само облили сірчаною кислотою. Після її смерті піднялася хвиля обурення: парламент створив ТСК, правоохоронці почали шукати замовника нападу. Про кислотну атаку на Іванову громадські активісти, які підтримують НАБУ і САП, вважають за краще мовчати.

Пояснення такої вибірковості може полягати в зв'язках Федорчука в антикорупційних органах. Виявилося, його дружина Анна Дворак дуже тісно дружить з дружиною Романа Симківа Оленою Симків. Про їх близькі стосунки можна дізнатися зі сторінки дружини прокурора САП в соцмережі «Фейсбук». Тут розміщені спільні фото обох подруг.

Наприклад, на цьому фото Олена Симків - з дружиною і дочкою Федорчука.

А ось ще один цікавий нюанс - Анна Дворак називає Олену Симків «старшенькою. сестричкою». Невже вони рідні сестри? У відповідь та називає Анну «козюлічькою». Що означає це слово, сказати складно, але дуже теплі відносини між жінками - наявні.

Є на сторінці Олени Симків і листування з самим Федорчуком. Ім'я якого продовжує регулярно спливати в кримінальній хроніці регіону.

Так, у вересні 2018 року цього громадянина запідозрили в організації нападу на депутата Рівненської міськради від партії Олега Ляшка Василя Немеша. Потерпілий назвав Федорчука кримінальним авторитетом і бандитом. У Рівному кілька років триває протистояння між Рівненською обласною асоціацією сільського будівництва та Федорчуком за будівлю по вулиці 16 липня, 10. Немешу, який виступив проти захоплення цієї будівлі Федорчуком, спочатку спалили офіс, а потім на нього напали. За словами потерпілого, ділки провертають свої схеми через суди. Або підкуповуючи служителів Феміди, або погрожуючи їм. А щоб оцінити висоту «криші» Федорчука, відзначимо: друг сім'ї Симківа свої справи провертає в Верховному Суді України, домагаючись скасування «неправильних» рішень місцевих судів.

Скандали, пов'язані з ім'ям Федорчука, нагадують кримінальне зведення: силове виселення сім'ї Стасюків після рейдерського захоплення їхнього будинку, захоплення приміщення ресторанного комплексу «Золоте руно», бійка «тітушок» з активістами, котрі виступали проти забудови скверу на вулиці Героїв Небесної Сотні, жорстке «віджимання» ресторану «Гавана» у італійця Джорджіо Морани... Непоступливого італійського інвестора двічі побили невідомі молоді качки, зламавши йому руку. У цій схемі «віджиму» була задіяна і «сестричка» дружини Романа Симківа - Ганна Дворак.

Журналісти-розслідувачі наочно демонструють місце Анни Дворак в структурі власності «віджатого» ресторану разом з іншими близькими до Андрія Федорчука людьми:

Хто і навіщо спалив BMW сарненського прокурора Симківа

Чи варто дивуватися, що з такими друзями у сімейства Симківа насправді все є. Але воно гарненько приховане. У попередньому розслідуванні ми вже писали, що до декларацій Симківа Романа Ярославовича після призначення в САП - не підкопаєшся. Однак ще тоді кинулося у вічі, що його дружина Олена Василівна не має доходів, навіть соцвиплат на дитину, мати Ніна Петрівна і теща Галина Євгенівна Пацалюк теж не належать до багатих людей. Але це не заважає їм мати нерухомість в дорогих рівненських новобудовах.

У декларації Романа Симківа за 2014 рік зазначений дохід 126409 грн., квартира 53 (м²), автомобіль BMW 2008 року випуску, і земельна ділянка подружжя 1054 (м²) в с.Ясининичі Рівненського району. У декларації за 2015 рік з’являються дві істотні новації - мати Романа Ярославовича стала щасливою власницею квартири загальною площею 39,3 (м²), а сам прокурор задекларував 10,5 тис. доларів і право управління «Ауді» 2008 випуску. А де подівся BMW? Згорів за цікавих обставин.

Це сталося в ніч на 11 листопада 2015 року поблизу нового будинку, в якому придбала квартиру мати тоді ще Сарненського прокурора. Місцева преса писала, що «бумер» оформлений на тещу Симківа. Разом з прокурорським BMW також згорів автомобіль Renaut Megane 2005 р.в., що належав активісту руху «Рівне без Хомка» Роману Мартину. Володимир Хомко, нагадаємо, очолює обласний центр більше 10 років.

Місцева журналістка Вікторія Момотюк писала про цю пожежу наступне: в тісному колі (прокуратура, міліція, адвокати), всі, хто знає цього прокурора, впевнені, що саме прокурорські автомобілі хотіли спалити, а машина Мартина потрапила «під шумок». А ще вона нагадала, що Симків не здав прокурорські тести і пішов на лікарняний. Уточнимо: тести він здав, але в рейтингу зайняв тільки 9 місце.

Це важливий нюанс: вже 23 грудня 2015-го Симків успішно пройшов конкурс і очолив четвертий відділ управління процесуального керівництва, підтримання державного обвинувачення в суді САП. Як же це вийшло? Адже цікаво виходить: і машина згоріла, що називається, вчасно, і робоче місце в Києві з'явилося дуже до речі.

Після історії зі згорілим BMW до Симківа в Рівному стали придивлятися ретельніше. Звідки 10 тисяч «зелені», квартира в новому будинку? Адже пристойну зарплату він почав отримувати вже в САП, а в звичайній прокуратурі вона становила еквівалент декількох тисяч доларів на рік. Та й підпал скидався на помсту. Але, з огляду на те, що на посаді прокурора в Дубровиці та Сарнах Симків нікого з бурштинових ділків не посадив, мстити могли не за принциповість, а зовсім навпаки.

Звідки таке припущення? У місцевій пресі активіста Мартина підозрювали в роботі на суперника мера Рівного Хомко Дмитра Якимця, якого називали висуванцем «бурштинової мафії». Сам погорілець теж пояснював пожежу виборами. Цей Якимець приїхав до Рівного з Сарн, де в той самий час працював Симків. За дивним збігом обставин, саме в 2015-му році у матері сарненського прокурора з'явилася квартира в новому будинку, біля якого абсолютно випадково опинилися його машина і машина активіста Мартина. І обидва автомобілі підпалили. Теж абсолютно випадково?

Теща-мільйонерка чи все ж «бурштинові» бариші?

Отже, в біографії прокурора з'явилися нові епізоди: друг сім'ї, рейдер «в законі» Федорчук, «сестри» Анна Дворак та Олена Симків, активіст Роман Мартин, чия машина згоріла одночасно з машиною Симківа, Якимець, якого в мери Рівного рухали «бурштинові» мафіозі. Але це ще не весь пасьянс.

У декларації прокурора за 2016 року з'являється тещина квартира площею 102,2 м2 в елітному за місцевими мірками будинку. За даними ріелторських компаній, вартість квадратного метра в цій новобудові становить 800 $. У перерахунку на квадратні метри - вартість квартири може досягати більше 80 тисяч доларів, що в гривневому еквіваленті становить понад 2,2 млн. грн.

Як ми вже знаємо з попередньої публікації, Пацалюк Галина Євгенівна не значиться в списку мільйонерів міста Рівного. Більш того, вона деякий час була без роботи, і займалася її пошуком. Але купує дорогезну квартиру. Зауважте - її зять на момент купівлі всього місяць працює в САП, де зарплати більш-менш пристойні.

Може родичі допомогли? Дочка Олена доходи не декларує. Син Вадим Пацалюк працював в банківських структурах. У 2016 році він заробив 115969 грн. Що відображено в декларації його дружини Пацалюк Тетяни Віталіївни - начальника відділу адмінпослуг Управління забезпечення надання адміністративних послуг Рівненської міськради. Сама невістка задекларувала зарплату 10320 грн. і трохи більше однієї тисячі доларів в банках. Але в декларації чиновниці за 2017 рік бачимо, що її чоловік купив в Рівному квартиру загальною площею 82,7 м2. Теж в новобудові.

Ось і виходить, що або Вадим Пацалюк такий багатий і щедрий, що всім купує квартири. Або Роман Симків щось приховує.

Журналісти збираються і далі розслідувати, що ще тримає в секреті від громадськості прокурор САП Роман Симків. Якщо антикорупційний прокурор такого рангу опиниться на гачку у людей, знайомих з «скелетами в його шафі», наслідки можуть бути дуже серйозними.


P.S. Звичайно, після публікації цього розслідування «сестрички» почистять свої сторінки в «Фейсбук». Але в сучасному світі те, що поставлено в соцмережі постом, вже не вирубаєш топором. Скріни, природно, збережені.