Голова Верховної Ради Андрій Парубій привітав рішення Синоду Вселенського патріархату, який затвердив Томос і статут для помісної Української православної церкви.

За словами Парубія, рішення про затвердження Томосу є справою національної безпеки України

"Це прояв свободи духу, віри і справа честі для України. Це питання не тільки релігійне. Упевнений, що це питання національної безпеки і зміцнення української державності", - написав А.Парубій в своєму мікроблозі в Твіттері в четвер.

Він також зазначив, що Синод затвердив "робочу дату" проведення в Києві Об'єднавчого собору, який створить єдину православну українську церкву і обере її предстоятеля.

Нагадаємо, президент прокоментував рішення Вселенського патріархату. Порошенко назвав Томос грамотою повної духовної незалежності України.

Популярні новини зараз
Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Порошенко зазначив, що дату проведення собору оголосить патріарх Варфоломій.

"Залишився всього один крок до завершення цього процесу. Нашим православним ієрархам належить зібратися і провести Об'єднавчий собор. Обраному предстоятелю випаде честь отримати Томос з рук Вселенського Патріарха", - заявив Порошенко.

Як повідомляв портал Знай.ua, Вселенський патріарх Варфоломій напередодні надання Томосу про автокефалію для України затвердив проект статуту для Української православної церкви.

Також Знай.ua писав, під час служіння в рамках вшанування пам'яті жертв Голодомору в Україні 32-33 рр в італійському храмі сталось справжнє диво.